Met de functionaliteit ‘Indelingen’ kun je pagina’s eenvoudig vullen met mooie layouts. Je kunt ze vullen met foto’s en volledig aanpassen naar je eigen wens maar je kunt ze ook gebruiken als basis voor je eigen design en tekstblokken en andere objecten er op uitlijnen.

Je vindt deze functionaliteit aan de linkerkant van je scherm. Je kiest zelf in hoeveel (foto)blokken je de pagina’s wilt verdelen.

Je kunt de indelingen makkelijk aanpassen door fotoblokken te verwijderen te verplaatsen of te veranderen.

Maar nou komt het… Deze indelingen zijn ook gemaakt om je te helpen bij het bepalen van een mooie layout of vlakverdeling voor je pagina’s. Je kunt ze gebruiken als raster voor je tekstkolommen en andere dingen die je op je pagina wilt plaatsen.

Stel je voor dat je de linker pagina wilt vullen met foto’s en je deze layout daarvoor wilt gebruiken dan kun je de rechterpagina als basis gebruiken om je tekstkolommen en andere attributen op te plaatsen en uit te lijnen.

Om de fotoblokken (die nu achter de tekst staan) te verwijderen moet je de tekstblokken één niveau naar achteren verplaatsen. Dit kun je doen met de functionaliteit ‘Lagen’ rechts bovenin je scherm.

Als je daarna de lege fotoblokken achter je tekst verwijdert ontstaat er een mooie pagina met een overzichtelijke rangschikking van je elementen.

Je hoeft hierna alleen nog de fotoblokken op de linker pagina te vullen en je hebt in no time 2 mooie en unieke pagina’s klaar.

Deze pagina’s kun je ook weer gebruiken als basis voor je volgende pagina’s door ze te kopiëren en aan te passen. Dit helpt je om in een korte tijd mooie spreads te maken.