Hoe kan ik?

Als je ingelogd bent kun je je “project” opslaan met de button “opslaan” of de optie “opslaan als” via de button bestand.

Als je kiest voor “opslaan als” kun je je project een naam geven. Als je meerdere versies hebt opgeslagen kun je de juiste versie dan makkelijker terug kunt vinden tussen de projecten.

Als je nu drukt op de button “bestand” en kiest voor de optie “open” krijg je jouw projecten te zien. Hier kun je je projecten openen om verder te kunnen werken en te bestellen.

Je kunt samen met vrienden en familie een luxe glossy maken. Bijvoorbeeld als aandenken aan een familiedag of als cadeau.

Om met een groep samen te werken aan hetzelfde magazine kun je het beste werken met een hoofdredacteur of om de beurt inloggen op My glossy.

  • Werken met een hoofdredacteur. Je kunt iemand aanwijzen als hoofdredacteur. Iedereen stuurt zijn of haar tekst en foto’s naar de hoofdredacteur en die plaatst de teksten en afbeeldingen in jullie magazine. Je kunt ook pdf’s plaatsen zodat iedereen zijn of haar eigen opmaak kan bepalen.
  • Deel de inlog. Je maakt één account aan voor iedereen en logt om buurten in zodat iedereen zijn/haar eigen pagina’s kan vullen en opmaken. Omdat je niet tegelijk in hetzelfde project kunt werken en je projecten niet kunt samenvoegen is het belangrijk dat je dit goed met elkaar afspreekt. Vaak werkt het het beste dat iemand het tijdschrift nog even controleert voor je het bestelt.

Je kunt zelf het aantal pagina’s van je magazine kiezen. Dit aantal kun je op elk moment aanpassen door pagina’s te verwijderen of toe te voegen. Het minimum aantal pagina’s is 32 en het maximum aantal pagina’s is 180. Dit is inclusief de omslag.

Ook als je werkt vanuit één van de templates kun je zelf pagina’s toevoegen en verwijderen.

Vaak ontwerp je als eerste de cover van je tijdschrift. Als je daarna pagina’s toevoegt wordt je glossy dikker en wordt de omslag (voorkant en achterkant) breder. Daardoor kunnen er witte randen ontstaan op de voor en achterkant van je glossy en teksten en foto’s op je cover verschuiven. Als je pagina’s verwijdert wordt de omslag smaller en kan het zijn dat delen van de teksten en foto’s van de cover “af vallen”.

Je kunt dit voorkomen door de voor- en achterkant van je glossy te controleren en, indien nodig, aan te passen voor je bestelt.
Houdt daarbij de stippellijnen goed in de gaten, de middelste 2 stippellijnen markeren de rand van de rug.

Als je tekst en andere belangrijke elementen ruim binnen de stippellijnen houdt voorkom je dat deze van de cover af kunnen vallen bij het versnijden en verlijmen van de pagina’s.

Paginanummers toevoegen aan pagina’s

Je kunt ook paginanummers toevoegen aan je glossy door ze handmatig toe te voegen aan de pagina’s. Dit doe je door een tekstblok met het paginanummer te plaatsen op je pagina en het tekstblok met paginanummer te kopiëren, te plakken op de andere pagina’s en aan te passen. Je hoeft dan niet steeds opnieuw de teksteigenschappen zoals het lettertype, de lettergrootte en de kleur te selecteren.

Je kunt ook een aantal basispagina’s opmaken met paginanummer en deze dupliceren en aanpassen.

Paginanummers in de inhoudsopgave aanpassen

Van sommige ontwerpen is de inhoudsopgave voorzien van paginanummers. Als je pagina’s toevoegt of verwijdert kun je de paginanummers in de inhoudsopgave ook aanpassen.

Afbeelding met tekst, schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Deze kunt u wijzigen of verwijderen door op het nummer te klikken. Als u op het nummer klikt verschijnt er een kader om het nummer heen:

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Via de prullenbak kunt u het verwijderen, met het ronde pijltje kunt u het roteren en via de pijltjes aan de zijkanten kunt u het breder of smaller maken.

Als u nu nog een keer klikt in het kader kunt u ook het nummer aanpassen. Er verschijnt dan een cursor zodat u de iets anders kunt typen in het tekstblokje.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

De tekstregels in de inhoudsopgave kunt u ook aanpassen en verwijderen.

U kunt ook hier de regel selecteren door er op te klikken met uw muis en er dan nog een keer in te klikken om de inhoud aan te passen. Er verschijnt dan een cursor waarmee u de inhoud van het tekstblok kunt wijzigen.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Als de tekst is aangepast klikt u weer een keer naast het tekstblok en selecteert u het opnieuw door er op te klikken.

U krijgt nu de pijltjes weer te zien en u kunt het verschuiven om het weer mooi uit te lijnen op de rest van uw tekst.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Je kunt op 2 manieren de achtergrondkleur van de pagina’s aanpassen:

  1. Je kunt de achtergrondkleur van beide pagina’s aanpassen via de optie “achtergrond” links in op de site.

Als je op de button “achtergrond” klikt kun je kiezen of je de achtergrondkleur veranderd met het palet (daar kies je zelf een kleur) of dat je een keuze maakt uit de standaard kleuren via optie standaard.

De door jou gekozen kleuren worden opgeslagen dus kun je er ook vier kiezen om een eerder gebruikte kleur te selecteren als achtergrond, dat doe je via de optie gebruikt.

  1. Als je alleen de achtergrondkleur van 1 van beide pagina’s wilt aanpassen dan kun je dit doen door een rechthoek ter grootte van de pagina in te voegen via de optie “decoraties” links in je scherm.

Voeg een rechthoek in en maak deze iets groter dan de pagina zodat dat deze uitsteekt over de 3 buitenranden van de pagina om witranden te voorkomen.

Als je het rechthoek selecteert komen er rechts bovenin je scherm een aantal opties tevoorschijn. Hier kun je de kleur aanpassen en het rechthoek naar de achtergrond verplaatsen.

Om de plaatsing van, en afstand tussen foto’s, tekstblokken en andere objecten te bepalen kun je gebruik maken van de functionaliteit ‘Uitlijnen’ links onderin je scherm. Met deze functionaliteit kun je foto’s, tekstblokken en andere objecten precies op één lijn naast elkaar of boven elkaar plaatsen.

Myglossy.nl maak je eigen magazine, uitlijnen

Je vindt hier 3 verschillende instellingen: magnetisch uitlijnen, op raster uitlijnen en uitlijnen uitschakelen. Door te wisselen tussen deze 3 opties heb je volledige controle over de uitlijning van je layout. We leggen je graag uit hoe je deze opties kunt gebruiken.

-Magnetisch uitlijnen

Deze optie is standaard ingeschakeld. Magnetisch uitlijnen helpt je automatisch bij het plaatsen van foto’s, tekstblokken en andere objecten door ze uit te lijnen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de pagina. Bij het plaatsen en verslepen van foto’s, tekstblokken en andere objecten toont deze optie ook blauwe lijnen langs de randen van de andere objecten.

Myglossy.nl maak je eigen magazine, uitlijnen

-Op raster uitlijnen

Als je deze optie selecteert worden de pagina’s verdeeld in een raster van gelijke blokken. Je kunt nu je foto’s, tekstblokken en andere objecten alleen plaatsen op de lijnen binnen het raster. Je kunt ze slepen of verplaatsen met de pijltjestoetsen op je toetsenbord.

-Uitlijnen uitzetten

Als je deze optie selecteert kun je foto’s, tekstblokken en andere objecten vrij verplaatsen zonder dat ze worden uitgelijnd op elkaar of de pagina. Je kunt ze ook verplaatsen met de pijltjestoetsen op je toetsenbord. Het voordeel daarvan is dat je de foto’s, tekstblokken en andere objecten verplaatst in kleine vaste stapjes.

Je kunt de randen van het fotokader verschuiven en de foto binnen dat kader verschuiven zodat je onderwerp in het middel komt te staan af andere delen van de foto afvallen.

Dit kun je doen door eerst de foto te plaatsen en daarna te bepalen wat de afmeting van je foto wordt door de randen (via de pijltjes aan de randen en in de hoeken) te verschuiven.

Je foto schaalt automatisch bij en dat kun je aanpassen door in te zoomen of uit te zoomen met de + of – teken onder de foto. Daarna kun je de foto zo positioneren dat het mooi binnen je kader valt door het te verslepen met het ‘cursor teken’ midden op je foto.

Myglossy.nl_maak je eigen tijdschrift_foto's bijsnijden

Op deze manier kun je foto’s en andere ‘blokken’ bijsnijden zonder dat je de foto zelf hoeft te bewerken. Zo kun je zelf de uitsnede bepalen en het handige is dat je dit op dezelfde manier weer ongedaan kunt maken.

Als je de kaders kleiner maakt zal de foto ook mee schalen en kleiner worden. Je kunt in- en uitzoomen met het + en – teken onder de foto.

Myglossy.nl tijdschrift maken als uniek en persoonlijk Cadeau.

Je kunt dezelfde foto op meerdere manier gebruiken door de foto op een andere pagina in jouw glossy te gebruiken als portretfoto.

Myglossy.nl tijdschrift maken als uniek en persoonlijk Cadeau.

In het pagina-overzicht onderin je scherm kun je de volgorde van de pagina’s wijzigen. Dit doe je door de pagina’s te verslepen naar de plek waar je ze wilt hebben.

Verander de volgorde van jouw boek of glossy door de pagina's te slepen

Je kunt ook pagina’s dupliceren en verwijderen om de volgorde van jouw magazine of boek aan te passen. Hoe je dit kunt doen lees je in het artikel Pagina’s kopiëren, toevoegen of verwijderen.

Maak nu zelf een echt tijdschrift of een eigen boek op www.myglossy.nl

In het pagina-overzicht onderin je scherm kan je eenvoudig pagina’s dupliceren, toevoegen en verwijderen. Zo hoef je niet steeds opnieuw pagina’s op te maken en kan je direct verder met jouw eigen ontwerp. 

Als je een pagina selecteert en op het tandwiel klikt, kan je de pagina dupliceren of verwijderen. Als je het dupliceert kan je daarna verslepen naar waar je de pagina wilt hebben in je glossy of boek en de pagina vervolgens aanpassen zoals je wilt. Zo kun je je favoriete pagina als basis gebruiken voor de andere pagina’s en hoef je deze niet steeds opnieuw te maken.

Kopieer of verwijder pagina's op www.myglossy.nl met het tandwiel en voeg nieuwe pagina's toe met het icoon tussen de pagina's in.

Je kunt ook lege pagina’s toevoegen door op het pagina-icoon met het plusje te klikken, tussen de miniaturen van de pagina’s. Om de volgorde van de pagina’s in jouw glossy of boek te veranderen sleep je de pagina’s naar de plek waar je ze wilt hebben. In het artikel Pagina’s verplaatsen lees je hoe dit werkt.

Maak nu zelf een echt tijdschrift of een eigen boek op www.myglossy.nl

In het pagina-overzicht onderin je scherm kan je eenvoudig pagina’s dupliceren, toevoegen en verwijderen. Zo hoef je niet steeds opnieuw pagina’s op te maken en kan je direct verder met jouw eigen ontwerp. 

Als je een pagina selecteert en op het tandwiel klikt, kan je de pagina dupliceren of verwijderen. Als je het dupliceert kan je daarna verslepen naar waar je de pagina wilt hebben in je glossy of boek en de pagina vervolgens aanpassen zoals je wilt. Zo kun je je favoriete pagina als basis gebruiken voor de andere pagina’s en hoef je deze niet steeds opnieuw te maken.

Kopieer of verwijder pagina's op www.myglossy.nl met het tandwiel en voeg nieuwe pagina's toe met het icoon tussen de pagina's in.

Je kunt ook lege pagina’s toevoegen door op het pagina-icoon met het plusje te klikken, tussen de miniaturen van de pagina’s. Om de volgorde van de pagina’s in jouw glossy of boek te veranderen sleep je de pagina’s naar de plek waar je ze wilt hebben. In het artikel Pagina’s verplaatsen lees je hoe dit werkt.

Maak nu zelf een echt tijdschrift of een eigen boek op www.myglossy.nl

In een titel of kop die uit meerdere regels bestaat kan het mooi zijn als de afstand tussen de regels niet te groot is.
Bij grote stukken tekst biedt het juist meer overzicht om de regels wat verder uit elkaar te plaatsen.

Als je een tekstblok selecteert krijg je bovenin je scherm een aantal opties waarbij je de eigenschappen van de tekst kunt aanpassen. Je kunt onder andere de ruimte tussen de regels vergroten en verkleinen om je tekst compacter te maken of juist meer ruimte te geven.

De optie om de ruimte tussen de tekstregels aan te passen vind je naast de sectie waar je het lettertype en de lettergrootte kunt aanpassen.

Je kunt je werkruimte vergroten door het pagina-overzicht onderin je scherm in te klappen.
Via de pijltjes links bovenaan het pagina-overzicht kun je ze inklappen en weer openklappen om je werkruimte te vergroten.

Wil je in- en uitzoomen op je pagina’s dan kun je dit doen met de – en + buttons rechts onderin het scherm.

In het pagina-overzicht, onderin je scherm, kun je pagina’s verwijderen, dupliceren, verslepen en aanpassen zodat je niet steeds opnieuw pagina’s hoeft op te maken. 

Als je daar op het tandwiel klikt kun je de pagina dupliceren of verwijderen. Als je het dupliceert kun je het daarna verslepen naar waar je het wilt hebben in je glossy en aanpassen zoals je wilt. Zo kun je je favoriete pagina als basis gebruiken voor de andere pagina’s.

Je kunt ook lege pagina’s toevoegen door op het pagina-icoon, tussen de miniaturen van de pagina’s, te klikken.

Bij de ontwikkeling van My glossy hebben we als doel dat we iedereen in staat willen stellen om echt iets moois te maken.
Zo hebben een workflow ontwikkeld waarbij je je pagina’s opbouwt dmv “blokken” en verschillende lagen zodat je makkelijker kan indelen en schuiven.

Als het niet lukt om het tekstblok te selecteren dan komt dat waarschijnlijk omdat het onder een ander tekstblok ligt. Tekstblokken hebben een transparante achtergrond dus zie je niet altijd dat ze het blok er onder afdekken. Je kunt de tekst er onder wel lezen maar als je er op klikt selecteer je steeds het bovenliggende blok.

Via de functionaliteit ‘Lagen’ rechts boven, kun je de volgorde van die lagen aanpassen.

Je kunt dit oplossen door de bovenliggende laag één of meerdere stapjes naar achteren te verplaatsen zodat de tekst die er eerst onder lag er nu boven komt te liggen.

Het werkt het makkelijkst en snelst om je eerste tekstblok op te maken zoals je dat wilt en het daarna te dupliceren.
Als je eenmaal weet welk lettertype en lettergrootte je gebruikt en de breedte en hoogte van je tekstveld hebt bepaald dan kun je het tekstblok eenvoudig hergebruiken op andere pagina’s.

Je kunt een tekstblok kopiëren met de toetscombinatie cntrl + c op window’s of cmd + c op een mac en ook weer plakken met de toetscombinatie cntrl + v op window’s of cmd + v op een mac.
Zo kun je heel snel pagina’s opbouwen en ontwerpen.

Een hele pagina dupliceren en dan aanpassen kan natuurlijk ook.
Dit kun je doen via het pagina-overzicht onderin je scherm.

Als je tekst aangeleverd krijgt van anderen of je wilt tekst vanuit een email of andere bron gebruiken in je glossy dan kan dat zonder dat je de tekst over hoeft te typen.
Je kunt tekst van elke bron kopiëren door de tekst eerst te selecteren en dan te kopiëren met de toetscombinatie cntrl+c op Window’s of cmd+c op een Mac.

Om de tekst in je glossy plakken plaats je eerst een leeg tekstblok op je pagina door op de teksttool te klikken. Klik daarna in het tekstblok en plak je eerder gekopieerde tekst er in met de toetscombinatie cntrl+v op window’s of cmd+v op een mac in het tekstblok.

Als je grote stukken tekst wilt plakken werkt het vaak het makkelijkst als je eerst de lettergrootte van het tekstblok verkleint om het overzicht te houden. Je kunt ook een tekstblok van een andere pagina in zijn geheel kopiëren en plakken met dezelfde toetscombinatie.

Toetscombinatie cntrl+c op Window’s of cmd+c op een Mac om te kopiëren, cntrl+v op window’s of cmd+v op een mac om te plakken.