5 Tips voor een fantastisch magazine

Myglossy.nl_zelf-magazine-maken_zelf-boek-maken_5-inspiratie_5 tips voor een spectaculair cadeau

Ben jij van plan om een tijdschrift of boek te maken voor jezelf of als cadeau voor een ander? Deze 5 tips geven je de inspiratie om zelf eenvoudig een luxe magazine of boek te maken met een professionele uitstraling. 

1. Maak een mooie cover

De cover van je tijdschrift of boek bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling ervan. Bovendien zorgt een goede cover voor een grote verrassing als je het magazine cadeau geeft en maakt het mensen nieuwsgierig naar de inhoud. De combinatie van tekst, foto’s en kleur maakt het tot een favoriete pagina om te ontwerpen.

De juiste afbeelding voor de cover kiezen

Kies een mooie of grappige foto als basis voor je cover. Een staande foto bedekt alleen de voorkant van je magazine, terwijl je een liggende foto op de achterkant kan laten doorlopen. Zorg dat je foto van voldoende kwaliteit is om groot af te drukken en let erop dat er voldoende ruimte is rondom het onderwerp of hoofdpersoon voor titels en kopjes.

Tekst op de cover

Over de foto voeg je doorgaans titels en teksten toe op de omslag. Je wilt natuurlijk een pakkende titel, die je eventueel kunt toelichten met een kleine beschrijving. Gebruik bijvoorbeeld de naam van de hoofdpersoon als titel, en kies een korte beschrijving van je tijdschrift als ondertitel. Experimenteer hiervoor gerust met een ander lettertype dan de kop. Een functioneler lettertype voor de ondertitel geeft vaak een mooi contrast met een sierlijk lettertype voor de kop. Met andere kopjes geef je op de cover al een beetje weg wat men verderop in het magazine kan verwachten. 

Uitlijning van de tekst op de cover

De juiste uitlijning van je teksten zorgt voor orde op de pagina. Check daarom na het opmaken van alle inhoud nog even of je teksten niet verspringen. Het is praktisch om aparte tekstvelden te gebruiken voor alle kopteksten, subkopjes en andere tekstelementen. Met de functie magnetisch uitlijnen kun je ervoor zorgen dat alle teksten recht onder elkaar komen te staan.

cover my glossy
cover my glossy
cover my glossy

2. Verzamel (oude) foto's en herinneringen die daarbij horen

Als je een boek of glossy cadeau wilt geven, vraag dan iedereen die de persoon in kwestie kent om een bijdrage. Struin ook de sociale media kanalen af voor de gekste foto’s die op de leukste momenten genomen zijn. De gouwe ouwe kiekjes maken je magazine of boek nóg persoonlijker. De bijbehorende verhalen en herinneringen mogen natuurlijk niet ontbreken. Combineer foto’s en tekst en maak zo prachtige pagina’s die iedereen weer meeneemt naar ‘toen’. 

Als je een glossy of boek maakt voor jezelf, bijvoorbeeld van je vakantie of bruiloft, verzamel dan ook allerlei andere leuke items. Bonnetjes, (vlieg)tickets, polaroidfoto’s, tekeningen etc. kun je inscannen en ook een plekje geven in je project. 

3. Verwerk speeches en andere teksten in je magazine of boek

Als je een tijdschrift maakt voor een bruiloft of als aandenken voor een andere gelegenheid, kan je vragen of mensen hun speeches en of toespraken achteraf met je willen delen. Combineer ze met foto’s van het moment, dat levert prachtige pagina’s op. Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf een inleidende tekst of een afsluitend woord schrijven. 

Bij een reisverslag kun je bijvoorbeeld informatieve teksten plaatsen van de trekpleisters die je bezocht hebt. Ook kun je kleine verslagjes maken van wat je allemaal gedaan hebt en op die manier je herinneringen aan je gedachten en gevoelens van dat moment vasthouden.

Gebruik bij  grote stukken tekst een niet te groot lettertype, meestal is lettergrootte 9 groot genoeg voor grotere stukken tekst. Onze templates zijn ook gevuld met mooi opgemaakte tekstpagina’s waar je zelf jouw eigen draai aan kunt geven. Maak je pagina’s nog sprekender met quotes en subkopjes. Ook kun je werken met verschillende tekstkleuren en lettertypes om van je pagina’s echt een feestje te maken.

gezins vakantie magazine maken
Myglossy.nl_feestgids maken voor een bruiloft, huwelijk of Jubileum

4. Maak een pagina met een opsomming van "typisch ..." of "wist je dat ..."

Er zijn altijd die gewoonten, ergernissen en grappige eigenschappen die voor iedereen herkenbaar zijn en typisch voor de persoon over wie jouw magazine gaat. Of uitspraken en situaties die telkens terugkomen. Zet ze allemaal bij elkaar in verschillende mooie lettertypen en voilà, je hebt een unieke pagina gemaakt.

Dit kun je natuurlijk ook doen van steden of andere vakantiebestemmingen die je hebt bezocht. Diverse templates van My glossy hebben pagina’s die speciaal hiervoor ontworpen zijn. Jij hoeft alleen je eigen tekst er nog in te zetten.

5. Maak gebruik van quotes, puzzels en illustraties

Een quote of spreuk naast een mooie foto geeft je magazine of boek wat afwisseling. Je kunt de pagina’s opmaken met decoraties en illustraties. Maak gebruik van verschillende achtergronden en geef je foto’s fotolijsten. Denk ook aan een pagina met fun facts over een bepaalde datum of persoon. Voeg bijvoorbeeld een puzzel toe aan je magazine of boek, zo geef je de lezer ook nog eens een leuke uitdaging. Je kunt zelfs helemaal zelf een stripverhaal maken. Hoe je dat helemaal zelf kunt doen lees je in deze blog. Kortom, er kan heel veel en er is heel veel mogelijk. 

Myglossy.nl_feestgids maken voor een bruiloft, huwelijk of Jubileum
Schoolkamp groep 8 strip My glossy
Myglossy.nl_feestgids maken voor een bruiloft, huwelijk of Jubileum

We hopen dat we je op leuke ideeën hebben gebracht. Waarschijnlijk kun je nu niet wachten om zelf meteen aan de slag te gaan! Op onze videopagina vind je allerlei handige video’s met uitleg over verschillende functies en leuke tips om je boek of glossy nog mooier te maken. 

Probeer het zelf

Myglossy.nl zelf magazine maken cover reisgids maken
Cover jaarboek My glossy
Myglossy.nl zelf magazine maken cover reisgids maken
Cover jaarboek My glossy