Rubrieken voor je eigen tijdschrift

rubrieken voor je eigen tijdschrift

Ga je een eigen tijdschrift maken en ben je op zoek naar inspiratie? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we heel veel ideeën voor je eigen magazine. Of je nu een glossy maakt voor je beste vriendin, voor je vader of een collega, heel veel rubrieken komen in bijna alle tijdschriften wel terug. Er zijn geen regels voor het maken van je eigen magazine, dus als jij een rubriek verzint die je nog nooit ergens gezien hebt, is dat alleen maar extra leuk! Na het lezen van dit blog zit je vast en zeker boordevol ideeën voor je eigen magazine.

Wat zijn rubrieken in een tijdschrift of magazine?

Een rubriek in een tijdschrift of krant is een onderdeel dat over hetzelfde onderwerp gaat. Een rubriek kan bestaan uit meerdere pagina’s, maar ook uit een halve pagina of minder. Een rubriek kan vaker voorkomen in een magazine, zo kun je bijvoorbeeld in hetzelfde tijdschrift op meerdere plekken een column hebben of er kunnen verschillende interviews staan in hetzelfde magazine.

Veel tijdschriften hebben vaste rubrieken. Dat betekent dat in dat specifieke tijdschrift die rubriek in elke oplage terugkomt. Een column van een bepaalde persoon is een vaste rubriek of misschien heeft een magazine wel standaard een kookrubriek. 

Er zijn rubrieken die je eigenlijk in elk tijdschrift wel ziet, zoals een inhoudsopgave. Andere rubrieken komen alleen soms voorbij of zul je zeker niet zien in elk magazine. Zo kan een tijdschrift ervoor kiezen om aan het begin van het jaar een horoscoop rubriek te maken, terwijl er in de rest van het jaar geen horoscoop te lezen is in het magazine. Je kunt je voorstellen dat er in een magazine over boten heel andere rubrieken staan dan in een roddelblad. Toch komen sommige rubrieken ook overeen.

Soorten rubrieken

Er zijn verschillende soorten rubrieken. Sommigen zul je wellicht wel herkennen van je lievelingstijdschrift. Misschien ga je wel heel anders kijken naar het magazine dat elke maand bij je op de mat valt na het lezen van dit artikel. Je hebt ineens veel meer inzicht in hoe een tijdschrift is opgebouwd.

We hebben de bekendste voor je op een rijtje gezet en zullen per categorie een aantal voorbeelden geven. Het is natuurlijk niet allemaal zwart-wit. Verschillende tijdschriften maken andere keuzes en kiezen een andere lay-out. Soms zal een bepaalde rubriek in de ene categorie vallen, de andere keer in een andere. Het belangrijkste is dat je/een tijdschrift leesbaar en overzichtelijk is en een evenwichtige combinatie is van rubrieken met diepgang en luchtige rubrieken.

Rubrieken - inhoudsopgave
Rubrieken - woordzoeker

Rubrieken voorbeelden per categorie

Praktische of servicegerichte rubrieken

Dit zijn rubrieken die niet-inhoudelijke informatie verstrekken. Voorbeelden hiervan zijn een inhoudsopgave, een colofon of een rubriek waar de lezer een teaser krijgt voor het volgende nummer van het tijdschrift.

Korte teksten

Een andere categorie rubrieken zijn alle rubrieken die korte teksten bevatten. Hierbij kun je denken aan een voorwoord of editorial, columns, korte blogs, vraag-en-antwoord rubrieken waarbij een expert een vraag van een lezer beantwoort, korte product reviews of hele korte interviews die bijvoorbeeld maar bestaan uit een paar vragen. Deze korte rubrieken beslaan vaak maar een halve pagina of één pagina.

Lange teksten

Uitgebreide interviews, informatieve artikelen en blogs bestaan vaak uit langere stukken tekst. Je moet er echt even voor gaan zitten om deze te lezen. Ze beslaan meerdere pagina’s in een tijdschrift. Deze langere rubrieken vormen misschien wel de ruggengraat van een magazine; hierin wordt de belangrijkste en interessantste informatie gedeeld.

Luchtige rubrieken

Deze categorie rubrieken kunnen zowel grappig als gewoon leuk zijn. Je hoeft er niet veel voor te lezen, ze laten je even ontspannen. Je kunt ze even tussendoor lezen op het toilet of in de wachtkamer bij de tandarts. Denk aan strips, moppentrommels, puzzels, een horoscoop rubriek of een woordwolk.

Overige rubrieken

Per tijdschrift is het natuurlijk verschillend welke rubrieken ze nog meer hebben en waar je deze onder zou kunnen indelen. Andere rubrieken zijn bijvoorbeeld: recepten, fotoreportages, tips en tricks, producten, evenementen of diensten die worden aangeraden, DIY of to-do instructies, aanbiedingen voor abonnees, oproepjes etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een rubriek zijn.

rubrieken voor je eigen tijdschrift
rubrieken voor je eigen tijdschrift

Rubrieken voor je eigen tijdschrift

Als je bezig bent met een eigen glossy of je wilt er één gaan maken, kun je misschien wel wat extra inspiratie gebruiken. Daarom bespreken we een aantal rubrieken die leuk zijn voor een eigen magazine of een magazine dat je als cadeau geeft aan een bijzonder iemand.

Voorwoord

Een voorwoord wordt ook wel een editorial genoemd. Dit is een korte tekst van de (hoofd)redacteur van het magazine. Je beschrijft hierin de aanleiding voor het maken van de glossy, wat je wilt bereiken met je glossy en je kunt alvast een tipje van de sluier oplichten over wat er allemaal te lezen en te zien is in de rest van het magazine. Als je een magazine cadeau doet aan iemand, schrijf je hierin bijvoorbeeld wat de aanleiding was voor het maken ervan (verjaardag, afscheid, jubileum etc.). Daarnaast kun je iets vertellen over waarom een glossy, waarom is juist dat het perfecte cadeau? Je voorwoord is echt de inleiding voor de rest van het magazine.

Colofon

Een colofon is de plek waar je iedereen die heeft meegewerkt aan het magazine kunt vermelden. Wie heeft de foto’s gemaakt of geleverd? Wie hebben er allemaal een stukje tekst geschreven of wie heeft een gepersonaliseerde kruiswoordpuzzel gemaakt? Iedereen  die op welke manier dan ook een rol heeft gespeeld in de totstandkoming van de glossy wordt hier genoemd. Voor degene die een glossy cadeau krijgt, is het natuurlijk ook heel leuk om te zien welke mensen er allemaal hebben samengewerkt om dit unieke cadeau te maken.

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave geeft een overzicht van waar je wat kunt vinden in het magazine. Ons advies is om je glossy eerst helemaal af te maken en op het allerlaatste moment je inhoudsopgave te maken. Op die manier hoef je niet steeds alles aan te passen op het moment dat je toch een pagina toevoegt, verwijderd of pagina’s wisselt. De inhoudsopgave hoeft niet saai te zijn, ook hier kun je al je creativiteit in kwijt. Gebruik foto’s en decoraties om de pagina helemaal af te maken.

Speeches,  toespraken en persoonlijke verhalen

Als je een glossy maakt van een evenement dat al heeft plaatsgevonden kan het leuk zijn om speeches of toespraken die zijn gehouden op te nemen. Als je nog geen dergelijke kopij hebt als je aan je glossy begint, kun je natuurlijk ook een persoonlijk verhaal schrijven speciaal voor dit magazine. Wat zou je willen zeggen tegen iemand als je een speech of een toespraak mocht geven? Waar kennen jullie elkaar van en wat zijn bijzondere dingen die je samen hebt meegemaakt? Maak de pagina(s) af door er ook foto’s bij te zetten die je verhaal illustreren.
Rubrieken - kookrubriek
Rubrieken - interview

Interviews

Probeer een aantal mensen te vinden die bijzondere, ontroerende en speciale dingen te vertellen hebben over de persoon voor wie je een tijdschrift maakt en interview hen. Dit kan heel makkelijk door ze te bellen of zelfs via e-mail, dus afstand hoeft geen belemmering te zijn. De verrassing zal gegarandeerd groot zijn! Stel je maakt met alle kleinkinderen een persoonlijke glossy voor je oma. Vanzelfsprekende keuzes zijn misschien je opa of je ooms en tantes, maar wat dacht je van de buurvrouw met wie je oma al jaren elke zaterdag een kopje koffie drinkt? Of haar beste vriendin die ze al kent sinds ze 12 jaar oud is? Interviews maken je tijdschrift nóg specialer en persoonlijker.

Wist-je-datjes

Verzamel wist-je-datjes en maak er een leuke pagina van. Dit kunnen leuke feitjes zijn over data, plaatsen of gebeurtenissen, het kunnen weetjes zijn over bijzondere momenten die jullie samen beleefd hebben of veel gemaakte uitspraken. Wist-je-datjes kunnen zowel informatief zijn als ludiek, of een combinatie van de twee.

Woordwolk

Laat iedereen die meewerkt aan de totstandkoming van het magazine een aantal woorden bedenken die zij vinden passen bij de persoon of de personen voor wie het magazine gemaakt wordt. Je hebt best wel wat woorden nodig om een leuke woordwolk te maken, dus houd hier rekening mee. Als je het magazine maakt met 50 mensen, heb je per persoon misschien genoeg aan 2 woorden, als je met 4 mensen een tijdschrift maakt, verzin je misschien wel 10-20 woorden per persoon. Al deze woorden samen zet je in een leuke woordwolk.

Kookrubriek

Als je weet dat de persoon voor wie je een glossy maakt een kookgek is of houdt van lekker eten, dan is het een leuk idee als je een paar recepten opneemt in je persoonlijke magazine. In ons template voor een receptenglossy vind je veel verschillende pagina’s speciaal ontworpen voor recepten. Probeer er van tevoren achter te komen waar de persoon voor wie je de glossy maakt van houdt. Pas je recepten aan op zijn of haar voorkeuren. Is hij een zoetekauw? Is zij vegetariër? Houden ze vooral van desserts? Het is extra leuk als je niet alleen een recept idee geeft, maar het ook een persoonlijk tintje geeft. Schrijf over de keren dat je samen hebt gekookt of uit eten bent geweest of wat het lekkerste taartje was dat jullie ooit samen gegeten hebben. Waarom heb je precies dit recept voor deze persoon uitgezocht?

Andere leuke rubrieken voor je eigen tijdschrift

Heb je er al eens aan gedacht om een stripverhaal op te nemen in je tijdschrift? Of wat dacht je van een leuke pagina met weetjes over iemands geboorte- of trouwdatum? Je kunt ook zelf een gedicht maken of een bestaand gedicht opnemen in je glossy. Een fotoreportage van een bijzonder moment of evenement mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ook allerlei verschillende soorten puzzels toevoegen aan je magazine. Mogelijkheden genoeg!

Eindeloze mogelijkheden

De lijst met verschillende rubrieken is heel erg lang. Er zijn dus eindeloos veel mogelijkheden als je je eigen tijdschrift wilt gaan maken. We kunnen ons voorstellen dat je handen jeuken en dat je snel aan de slag wilt met het maken van rubrieken voor je eigen magazine. In alle templates van My glossy vind je daarom voorbeelden voor verschillende rubrieken zoals een inhoudsopgave, fotoreportage, strip of puzzel. Je hoeft dus niet alles zelf te bedenken, want wij helpen je al een handje op weg. Wissel serieuze en ludieke rubrieken af en zorg dat je magazine een goede balans wordt van tekst, foto’s en andere pagina’s. Alles voor het perfecte cadeau voor jezelf of een ander.

Meteen beginnen? Kijk dan eens bij alle verschillende thema’s waarbij we templates aanbieden om het jou nog makkelijker te maken. Je kunt direct aan de slag.