Professionele shots van je huisdier

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_huisdier foto's

Of het nou een trouwe viervoeter is, een ondeugende kat of een goudvis, de band met je huisdier kan ontzettend hecht zijn. Een wandeling met de hond, een knuffel van je kat, coole trucjes die je je fret geleerd hebt of simpel vermaak door de gekke stunts die ze zoal uithalen. Allemaal momenten die het waard zijn om vastgelegd te worden. Met alle prachtige plaatjes samen kun je een prachtig magazine of boek over je huisdier maken. Dieren fotograferen is net zo moeilijk als kleine kinderen; ze zijn vaak veel in beweging en volgen moeilijk instructies op. Hoe krijg je dan toch die prachtige plaatjes? Wij geven je 10 tips.

1. Een goede voorbereiding

Elk dier heeft zo zijn eigen natuurlijke gedrag en routines. Zorg dat je weet van jouw maatje hoe hij zijn dag besteedt. Actiefoto’s maken tijdens een  middagdutje zal waarschijnlijk niet het gewenste resultaat opleveren. Ook is het handig om te weten waar het beestje zoal voor te porren is. Gaat je kaketoe uit zijn bol op Hollandse smartlappen, zorg dan dat je ze in de aanslag hebt.

2. De juiste hulp

Het ene dier laat zich verleiden door een snack, het ander door zijn favoriete speeltje. Gebruik dat in je voordeel! Maak geluiden – wees niet bang om zelf te blaffen – of speel geluiden af om ervoor te zorgen dat je maatje in de camera kijkt. Voor veel dieren zijn bewegende voorwerpen ook een blikvanger. Vraag eventueel een huisgenoot om vlak achter jou met een speeltje te bewegen. Zo krijg je al snel de blik op de camera gericht. Reageert Coosje de cavia niet zo goed als je haar roept, wellicht doet een lekker worteltje wonderen.

3. Camera instellingen

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_huisdier foto's 2

Niet alle camera’s hebben dezelfde opties, bekijk eens wat er zoal mogelijk is met de jouwe en doe een aantal testopnames om te kijken wat de verschillen zijn.

Actie

Als je maatje erg beweeglijk is, kan het lastig zijn toch een onbewogen foto te maken. Stel hiervoor een korte sluitertijd in en gebruik de sportmodus van je camera. Een burst-optie kan ook heel goed werken. Je legt hiermee meerdere afbeeldingen snel achter elkaar vast zodat je achteraf de beste kunt uitkiezen.

Relaxmodus 

Ligt Minoes er heerlijk ontspannen bij en is het meer een portretfoto die je maakt, kies dan voor een portretstand of handmatig scherpstellen. Er wordt aangeraden scherp te stellen op de ogen, eventueel met een groot diafragma, waardoor de achtergrond wat vager wordt. Ook handig om rommel te verbergen.

Timing 

Soms moet je ook gewoon ontzettend snel zijn. Zorg dat je er klaar voor zit met de juiste instellingen, zodat je direct kunt afdrukken als Rakker in de lens kijkt of de gewenste houding laat zien.

4. Belichting

Het beste maak je gebruik van natuurlijk licht. n de Maak je foto dus in de buurt van ramen, of zelfs buiten. Een bewolkte dag is perfect, want dat geeft constant licht zonder harde schaduwen. Op een zonnige dag zweren fotografen bij ‘het gouden uur’, net voor zonsondergang. Zet je flits in ieder geval uit. Het kan je maatje afschrikken en geeft kans op rode ogen. Heb je toch extra belichting nodig, zorg dan dat het indirect is.

5. Perspectief

Jij ziet Karel konijn natuurlijk vaak van bovenaf, verplaats je voor de verandering eens naar zijn hoogte. Maak foto’s plat op je buik en je ziet een heel andere kant van je knabbelmaatje. Ook voor grotere dieren geeft het een interessant nieuw perspectief om van onderaf te schieten. De selfie-modus is trouwens ook een super optie. Zorg dat jouw hoofd en je dierenkoppie op dezelfde hoogte zijn, door je vriendje op te tillen of zelf te zakken en afdrukken maar!

6. Staand of liggend

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_huisdier foto's 3

Houd er bij de keuze voor staande of liggende foto’s rekening mee waarvoor je de foto’s wil gaan gebruiken. Voor social media zijn staande portretfoto’s vaak praktischer, terwijl voor een grote afdruk om in te lijsten juist een liggende foto erg mooi kan uitpakken. Heb je nog geen specifiek doel? Zorg dan dat je de camera regelmatig een kwartslag draait, zodat je later een keuze kunt maken.

7. Op z'n gemak

Een gespannen Hammie komt misschien helemaal niet uit zijn nestje voor jouw foto’s. Zorg er dus voor dat hij zich op zijn gemak voelt. Dat gaat doorgaans het beste in een bekende omgeving. Geef hem de aandacht die je normaal ook geeft, door eerst wat met hem te spelen of eten te geven. Ook kan je je furry friend laten wennen aan de camera, door eerst wat foto’s om hem heen te maken, of hem de camera te laten bekijken. Laat hem zoveel mogelijk zijn eigen ding doen, dan zie je natuurlijk ook precies dat gedrag dat je altijd van hem ziet.

8. Typisch mijn huisdier!

Jij kent jouw Fifi natuurlijk het allerbeste. Haar typische karaktereigenschappen, gezichtsuitdrukkingen, favoriete slaaphouding en rare trekjes zijn wat haar onderscheidt van andere honden. Daarom zijn dat juist de dingen die je wilt terugzien op je foto’s. Ook de interactie met eventuele andere huisdieren leent zich perfect voor mooie plaatjes.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_huisdier foto's 4
Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_huisdier foto's 5

9. Creatieve close-ups

De standaard huisdierenfoto’s kennen we allemaal. Tijd om je creativiteit los te laten! Heb je al eens een close-up van de schubben van kameleon Kees genomen terwijl hij van kleur verandert? Of van slang Sjakie terwijl hij zijn maaltijd naar binnen werkt? Speel ook eens met perspectief en laat je wandelende tak Godzilla zijn. Houd natuurlijk wel altijd de veiligheid (voor je huisdier en voor jou) in de gaten!

10. Geduld

Tenzij het je gelukt is Gonnie de goudvis te trainen om op elk gewenst moment in de houding te springen, zal je simpelweg veel geduld moeten hebben om dat plaatje in jouw hoofd ook op camera te krijgen. De meeste huisdieren doen nou eenmaal gewoon lekker waar ze zin in hebben en nog snel ook. Houd je camera in de aanslag en je huisdier in de gaten, zodat je direct kunt klikken als het nodig is. En als Gonnie er duidelijk klaar mee is, laat haar dan met rust en ga een andere keer weer verder.

Heb je eenmaal je archief met huisdierenfoto’s gevuld, dan wil je de mooiste plaatjes aan iedereen laten zien natuurlijk! Kies er één of meerdere uit om (groot) af te drukken bijvoorbeeld. Als je niet kunt kiezen, gebruik je ze gewoon allemaal en geef je Tommy zijn eigen hondenglossy!