Afscheidsboek groep 8 maken, 13 tips en een template

Herinner je het je nog? Dat legendarische jaar in groep 8? Vooral in het laatste halfjaar kwam er nog weinig van leren. De voorbereidingen voor de musical, het schoolkamp en de plannen voor de extra lange zomervakantie waren belangrijker. De oudsten van alle kinderen op de school zijn, een nieuwe middelbare school uitkiezen en de eindtoets. Natuurlijk ook aan elkaar beloven dat ondanks dat jullie wegen scheiden, jullie allemaal voor altijd vrienden blijven.

Hoe leuk zou het zijn om van een legendarisch jaar een legendarisch herinneringsboek te maken? Een boek vol verhalen, herinneringen, foto’s en beloftes voor een mooie toekomst. Een boek met input van juffen, meesters, ouders en leerlingen. Op die manier hoeven de leerlingen na die laatste afscheidsavond toch niet met lege handen naar huis, maar hebben ze een prachtig afscheidsboek om de zomervakantie mee door te komen en zich voor te bereiden op een nieuw avontuur.

Stroop die mouwen dus maar op want hier volgen 13 tips voor het maken van een bijzonder afscheidsboek van groep 8. Alle voorbeelden in dit blog vind je terug in dit basisdesign voor een afscheidsboek voor groep 8.

1. Werk samen als ouders, leerkracht en leerlingen

Je krijgt het mooiste en volledigste resultaat als je van dit afscheidsboek een gezamenlijk project maakt. Kies bijvoorbeeld 1 leerkracht, 1 ouder en 1 leerling die het boek samen vormgeven. Zij zijn elk verantwoordelijk voor het verzamelen van de inbreng van de andere leerkrachten, ouders of leerlingen. Er zijn verschillende manieren om samen te werken aan een project. Spreek dit van te voren goed af, zodat alles straks op rolletjes loopt.

2. Persoonlijk verhaal van de juf of meester

Laat de juf(fen) of meester(s) van de klas een stukje schrijven over hoe zij het jaar en de groep hebben beleefd. Wat was hun hoogtepunt? Wat maakt deze groep extra speciaal? Wat is hun wens voor de toekomst van deze leerlingen?

3. Persoonlijke wensen van alle andere juffen en meesters

Verzamel persoonlijke boodschappen van al het andere personeel op school. Laat elke persoon een korte persoonlijke boodschap geven voor de afscheid nemende groep 8. Vergeet niet ook de gymmeester, de bijlesjuf, de stagiaire, de leesjuf en de conciërge te vragen om een leuke wens voor de klas!

4. Oude klassenfoto’s en pasfoto’s

Verzamel de klassenfoto’s en schoolfoto’s van de afgelopen jaren van groep 1 tot en met groep 8 en geef ze een mooi plekje in het afscheidsboek. Het kan daarnaast ook leuk zijn om een toen en nu pasfoto in het boek te plaatsen. Van elke leerling een pasfoto van groep 1 en een pasfoto van groep 8. Dit kun je natuurlijk ook doen met je eigen foto’s.

5. Het verhaal van de klas

Als je zo naar de klassenfoto’s kijkt door de jaren heen, word je weer herinnerd aan wat er allemaal gebeurd is. Welke vriendschappen zijn er ontstaan? Is er een groepje dat al jaren voetbalt, wat is de favoriete activiteit van de jongens in de pauze en waar zijn de meiden het vaakst te vinden op het schoolplein? Welke juffen en meesters heeft de klas gehad en wat waren hun ervaringen met deze klas? Schrijf een verslagje van de groep die afscheid neemt en wat ze samen hebben beleefd in al die jaren.

6. Informatie over de school

Het kan leuk zijn om ook een pagina te wijden aan de school. Zijn er verbouwingen geweest? Is de school verhuisd? Een stukje geschiedenis van de school is altijd interessant. Wanneer opende de school voor het eerst haar deuren en hoeveel leerlingen waren er toen?

7. De mooiste foto's

De foto’s van groep 8 mogen natuurlijk niet ontbreken. Is er een schoolfotograaf? Vraag die om foto’s van het afgelopen jaar. Denk aan: schoolkamp, vieringen, evenementen, schoolreisjes etc. Maak per gelegenheid een paar mooie pagina’s met foto’s en tekst over de bewuste gelegenheid.

8. De leerlingen in beeld

Schrijf een apart stukje per leerling met een recente foto erbij. Dit kun je zo lang of kort doen als je zelf wilt, wellicht ook afhankelijk van het aantal leerlingen in de klas. Dit is leuk om aan de ouders te vragen. Geef van te voren aan hoeveel woorden het stukje maximaal mag hebben of geef vragen mee die beantwoord moeten worden (favoriete eten, hobby’s, sport, muzieksmaak etc.).

9. Stripverhaal

Maak een leuk stripverhaal met de foto’s van de sportdag, het schoolkamp of een schoolreis. Gooi al je creativiteit in de strijd en laat die grappige momenten extra spreken. Vraag hierbij ook vooral om de input van de leerlingen, zij kunnen als de beste de beste verhalen navertellen.

10. Dromen voor de toekomst

Laat iedere leerling in een paar zinnen opschrijven wat zijn/haar droom is voor de toekomst. Waar zien ze naar uit? Wat vinden ze spannend? Waar zien ze zichzelf over 10 jaar? Deze bladzijden zijn natuurlijk extra leuk om over 10 jaar nog eens terug te lezen!

11. De musical

De musical is natuurlijk pas aan het einde van het jaar, maar mag zeker niet ontbreken in dit afscheidsboek. Zorg dat je alles klaar hebt zodat je na de musical alleen die pagina’s nog hoeft te vullen en de boeken daarna direct kan bestellen. Neem de teksten van de liedjes op vergezeld van mooie foto’s en verwerk zelfs filmpjes van de mooiste momenten van de musical in het afscheidsboek door middel van QR-codes.

12. Humor en plezier

Wissel pagina’s met teksten en foto’s af met humor. Maak bijvoorbeeld pagina’s met wist-je-datjes van leerkrachten en/of leerlingen. Het is ook leuk om puzzels toe te voegen, bijvoorbeeld een woordzoeker met alle namen van de leerlingen erin.

13. Persoonlijke berichten van de leerlingen

Neem blanco pagina’s op in je project of maak gebruik van de berichtenpagina’s je je vindt in het template afscheidsboek groep 8. Deel de boeken uit op de laatste schooldag of tijdens het eindfeest. Laat alle leerlingen persoonlijke boodschappen schrijven in elkaars boeken. Maak hier een bijzonder moment van met glitterpennen en stickers en wat lekkers te eten en te drinken erbij. Afscheid nemen is niet niets! Iedereen zal elkaar natuurlijk onwijs gaan missen!

Ben je geïnspireerd geraakt? Begin dan direct met jouw herinneringsboek voor groep 8. Je kunt dit heel makkelijk zelf doen door gebruik te maken van het template dat wij speciaal ontworpen hebben voor een afscheidsboek van groep 8.

Maak eenvoudig een eigen blijvende herinnering aan de basischool met My glossy