Column Voorbeelden

Column voorbeelden

Column is niet eens een woord dat al heel lang bestaat. Het woord wordt sinds ongeveer 1970 gebruikt in de Nederlandse taal en staat pas sinds 1984 in de Grote Van Dale. Het woord column is de Engelse vertaling van het woord ‘kolom’. Een column heeft de naam gekregen vanwege de lay-out ervan. Een column heeft namelijk meestal de vorm van een kolom of kolommen. Voordat het woord column gebruikt werd, gebruikte men het woord ‘cursiefje’ om een dergelijke tekst aan te duiden. 

Wat is eigenlijk een column? Waar moet een tekst aan voldoen om column genoemd te worden? Vraag je je af: hoe schrijf ik een column en wat zijn leuke column voorbeelden? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in en geven we je ook ideeën voor je eigen column in een gepersonaliseerd magazine of boek.

Wat is een column?

Niet elk stuk tekst dat geschreven wordt in kolommen kan zomaar een column genoemd worden. Een column moet voldoen aan een aantal kenmerken om zo genoemd te mogen worden.

Het belangrijkste kenmerk van een column is dat het een vaste rubriek is. Dit kan een rubriek zijn in een tijdschrift of krant, maar dit kan ook online zijn of zelfs gesproken zijn. Je kunt hierbij denken aan de magazines en kranten die in de winkel liggen, maar columns kunnen ook staan in het clubblad van je sportvereniging, in het maandblad van je dispuut of studentenvereniging of in het digitale infobulletin van het bedrijf waar je werkt. Een gesproken column kan een vast onderdeel zijn van een radio- of televisieprogramma.

Voorbeelden column

Andere kenmerken die vaak van toepassing zijn bij columns zijn: er sprake is van een vooraf gegeven omvang en er is vaak sprake van een deadline. Afhankelijk van waar je voor schrijft zijn dit harde eisen of mag het allemaal wat losser. Een wekelijkse column in een bekende krant of in een bekend magazine zal steeds ongeveer hetzelfde aantal woorden hebben en er geldt een strakke deadline. Een column op de website van je boekenclub zal wat minder regels hebben.

Een eenmalig geschreven tekst zonder vervolg wordt in ieder geval géén column genoemd.

Voordelen van een column schrijven voor een magazine of website

Zoals we al eerder bespraken is een column een vaste rubriek. Dit betekent dat deze óf steeds door dezelfde persoon wordt geschreven óf steeds over hetzelfde onderwerp gaat of beide. Lezers weten wat ze kunnen verwachten, omdat de column elke week of elke maand of in ieder geval met een bepaalde regelmaat terugkomt. Ze zijn geïnteresseerd in wat de schrijver schrijft of in het onderwerp van de column. Dit zal een reden zijn voor de lezer om steeds terug te komen naar de website, of uit te kijken naar het moment dat het nieuwe magazine of het nieuwe clubkrantje uitkomt. Kortom columns kunnen ervoor zorgen dat je lezers voor een langere tijd aan je bindt.

Column voorbeelden voor een gepersonaliseerd magazine of boek

Zou je zelf wel een column willen schrijven? Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Personeelsmagazine

Bij My glossy kun je in een handomdraai een mooi personeelsmagazine maken met behulp van ons handige template. Iets leuks om te lezen voor alle medewerkers in jouw bedrijf. Of je dit nu maandelijks doet of jaarlijks, met een terugkerende column kun je alle kanten op. Je column kan bijvoorbeeld een persoonlijke anekdote zijn van de directeur of kan gaan over de belevenissen van een collega die in het buitenland aan het werk is. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Receptenboek

Is jouw familie kookgek? Heb je er weleens aan gedacht om al jullie recepten te bundelen in een mooi receptenboek? Elk familielid krijgt misschien wel zijn of haar eigen hoofdstuk. Hoe leuk is het als je hier een familietraditie van maakt en elk jaar een nieuw receptenboek maakt met daarin de bereidingsinstructies voor de heerlijkste gerechten. Je ontdekt immers elk jaar nieuwe recepten! Voor een dergelijk receptenboek kun je bijvoorbeeld je oma vragen om jaarlijks een column te schrijven. Wat een prachtige herinneringen maak je dan als familie! Begin vandaag nog met het maken van je persoonlijke receptenboek.

Jaarboek

Als je elk jaar een jaarboek maakt van al je reizen en belevenissen of voor je opgroeiende kinderen, kun je als vaste rubriek één of meerdere columns schrijven. Leuke column voorbeelden voor je jaarboek zijn bijvoorbeeld: een column over al je reizen/vakanties per jaar, een jaarlijkse column van een (groot)ouder voor een kind, een column over alle hoogtepunten van dat jaar, een column over de restaurants die je bezocht hebt dat jaar etc. The sky is the limit. Heb jij een ander idee? Voel je vrij om je jaarboek helemaal zo te maken als jij dat wilt met terugkerende columns of elke keer anders! Wil je ook een jaarboek maken? Dat kan makkelijk en snel via My glossy.

Hoe schrijf je een column?

Om een antwoord te geven op deze vraag, is het wellicht eerst goed om het verschil uit te leggen tussen een blog en een column. Deze worden in de praktijk namelijk nogal eens door elkaar gehaald.

Zoals eerder benoemd werd het woord column al rond 1970 voor het eerst gebruikt. Het woord is in eerste instantie ontstaan om geschreven tekst aan te duiden. Het woord blog is aan het eind van de 20e eeuw ontstaan om stukken tekst op het wereldwijde web aan te duiden.

De doelstellingen van een blog en een column zijn anders. Een blog is meer bedoeld om te informeren en een column is meer bedoeld ter vermaak, over het algemeen vrijer, persoonlijker en niet zelden humoristischer.

Dit brengt ons bij het antwoord op de vraag: hoe schrijf je een column? Er zijn eigenlijk geen inhoudelijke regels voor het schrijven van een column. Schrijf dus vooral over jouw visie, jouw belevenissen, jouw mening, jouw adviezen. Vertel anekdotes, maak gebruik van humor of sarcasme, alles mag en alles kan! Houd het kort, maak gebruik van korte zinnen en houd het spannend, je wilt dat mensen tot de laatste letter geboeid blijven.

Aan de slag!

Je hebt in dit artikel kunnen lezen over wat een column eigenlijk is, over column voorbeelden, column schrijven en over de voordelen van een column op je website, in je magazine of krantje. Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wil je vervolgens al je schrijfsels en bijbehorende foto’s bundelen in een mooie glossy? Dan kun je bij ons ook terecht voor een mooie opmaak van je teksten, zodat jouw persoonlijke glossy niet onder doet voor de magazines in de winkel!