Maak je eigen jaarboek

Myglossy.nl_Jaarboek cover

Kijk je wel eens terug naar de tijd die achter je ligt? Alweer een jaar voorbij, alweer een verjaardag verder. Wat is er veel gebeurd! Je bent niet meer dezelfde persoon, je hebt nieuwe herinneringen gemaakt, van alles geleerd en veel gedaan. Misschien ben je wel dingen vergeten die eigenlijk best de moeite van het onthouden waard zijn. Hoe mooi is het dan om een jaarboek te maken van jezelf, samen met je partner of als gezin. Op die manier kun je alle verhalen en foto’s kwijt in één mooi herinneringsboek. Heerlijk om mee op de bank te kruipen en nog eens terug te bladeren. Herinneringen ophalen en opnieuw de slappe lach krijgen bij de gedachte aan die geweldige belevenissen. 

Hieronder lees je een stappenplan voor het maken van een jaarboek met veel tips op er een geweldig bijzonder herinneringsboek van te maken waar je nog jarenlang met plezier en een lach op je gezicht doorheen zult bladeren

Stap 1 Hoofdstukken

Bedenk voordat je begint in welke hoofdstukken je je jaarboek wilt opdelen. Door je jaarboek in hoofdstukken op te delen, wordt je boek overzichtelijk. Per hoofdstuk ga je straks de teksten en de foto’s verzamelen. Je kunt voor elk hoofdstuk een apart mapje maken op je computer, waarin je alle documenten en foto’s zet die bij elkaar horen.

Je kunt aparte hoofdstukken maken van elke maand van het jaar, van alle feestdagen of van elke vakantie. Misschien springen er een paar gelegenheden voor je uit van het afgelopen jaar, maak dan hoofdstukken van al die verschillende gelegenheden. Denk hierbij aan bruiloften, jubilea, verjaardagen etc. 

Zet al je hoofdstukken in een inhoudsopgave aan het begin van je boek, zo kun je alles makkelijk terugvinden.

Myglossy.nl_Jaarboek

Stap 2 Teksten en verhalen

Verzamel per hoofdstuk teksten en verhalen de je in je boek wilt opnemen. Begin bijvoorbeeld met een inleidend stuk tekst dat elk hoofdstuk beschrijft of inleidt. Daarnaast kun je ook denken aan informatieve teksten van plaatsen die je bezocht hebt of landen waar je geweest bent. Het is ook leuk om op te schrijven hoe je zelf een periode of gelegenheid beleefd hebt en hoe je erop terug kijkt. Wat waren voor jou de mooiste of meest gedenkwaardige momenten en waarom?

Als je een hoofdstuk hebt over een afscheid, jubileum, afstuderen of huwelijk kan het ook waardevol zijn om speeches en toespraken toe te voegen die gehouden zijn. Het is erg leuk om die ook in de toekomst te kunnen teruglezen.

Plaats  teksten in kolommen voor een betere leesbaarheid. Dit geeft je boek ook nog eens een professionelere uitstraling.

Myglossy.nl_Jaarboek

Stap 3 Foto's

Het is nu tijd om alle foto’s die je hebt genomen in het afgelopen jaar uit te zoeken en te sorteren. Zet alle foto’s die je wilt opnemen in je herinneringsboek in de verschillende mapjes op je computer, die je gemaakt hebt bij stap 1.

Denk er ook aan om vrienden en familie te vragen om de foto’s die zij hebben gemaakt. Laat iedereen zijn om haar telefoon nog eens nalopen voor de leukste foto’s van het afgelopen jaar. Waarschijnlijk komen er foto’s boven water waarvan je niet wist dat ze bestonden of waarvan je het bestaan allang vergeten was!

Zoek een paar foto’s uit die je echt in de schijnwerpers wilt zetten. Deze foto’s plaats je dan op een hele pagina. Let er wel op dat de foto’s die je een prominente plek wilt geven een hoge resolutie hebben, zodat ze ook groot nog mooi uit zien.

Myglossy.nl_Jaarboek

Stap 4 Creatieve bladzijden

Nu je de tekstpagina’s en de fotopagina’s af hebt is het leuk om je jaarboek nog wat extra’s te geven. Het boek wordt extra bijzonder als je foto’s en teksten afwisselt met creatieve pagina’s. Denk aan gescande tekeningen van je kinderen, een puzzelpagina, een zelfgemaakt stripverhaal, een mooie quote of een bladzijde met weetjes of feitjes. 

Je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt puzzels, kleurplaten of ander materiaal ook als  pdf-document uploaden, waardoor het nog makkelijker wordt.

Maak ook vooral gebruik van  decoraties. Er zijn quotes, kaders, cliparts en nog veel meer decoraties waarmee je jouw jaarboek uniek kunt maken.

Myglossy.nl_Jaarboek

Je hebt een prachtig herinneringsboek gemaakt waar je nog jaren met plezier doorheen kunt bladeren. Je mag trots zijn op het resultaat. Die mooie, gekke, ontroerende of verassende momenten zullen nu niet snel meer vergeten worden.