Op deze pagina vind je handige tips en inspiratie om mooie pagina’s te maken en antwoorden op vragen.

Foto’s uit de oude doos

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_foto's uit de oude doos

Lang lang geleden, toen digitale fotocamera’s nog niet bestonden… Moest je eerst een heel rolletje vol schieten en dan afwachten tot ze ontwikkeld waren om te kunnen zien of het plaatje gelukt was! Het hele stapeltje foto’s werd vervolgens goed bewaard; sommige waren album-waardig, terwijl de rest uiteindelijk in een doos op zolder terecht kwam.

We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar geheid dat jij zelf of iemand in je familie nog wel zo’n doosje met foto’s heeft. Of tien doosjes.. Super leuk om eens te bekijken, maar daarna staan ze gewoon weer verder onder te stoffen. Wij geven je wat tips voor als je je zolder toch echt eens wil opruimen.

Van papier naar digitaal

Naast dat 1000 foto’s op de computer een stuk minder ruimte in beslag nemen dan 1000 in een doosje, blijft de kwaliteit behouden en kan je ook nog eens sneller vinden wat je zoekt. Als je ze op de juiste manier opslaat tenminste… Dit raden we aan:

Sorteren: Denk vooraf na over de mappenstructuur die je wilt aanmaken om je foto’s geordend op te slaan zodat je ze snel kunt terugvinden. Bijvoorbeeld verschillende leeftijdsperiodes: 0-5 jaar, 6-10 jaar, etc. Met een map per jaartal maak je het jezelf waarschijnlijk onnodig moeilijk. Je kunt je ook richten op specifieke gebeurtenissen, zoals vakanties, verjaardagen, of sport. Het best schets je vooraf de grote lijnen en bepaal je al gaandeweg, op basis van de foto’s die je tegenkomt, wat voor jou de beste mappenstructuur is.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_foto's uit de oude doos_1

Uiteraard geldt: foto’s die je niet de moeite waard lijken om te bewaren, kan je net zo goed meteen wegdoen. Denk aan foto’s van landschappen, of onscherpe foto’s. Plan ook zeker voldoende tijd in voor deze klus en zorg voor voldoende snacks; terug in de tijd reizen kan hongerig maken…

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_foto's uit de oude doos_2

Digitaliseren: Je kunt al je foto’s naar een fotowinkel brengen, waar ze het digitaliseren voor je kunnen doen. Hier betaal je uiteraard wel voor, maar het bespaart je een hoop tijd. Vraag dan na of je de foto’s in categorieën kunt aanleveren, zodat je niet achteraf alsnog elke foto afzonderlijk moet bekijken om te bepalen in welke map ze thuishoren.

Ga je toch zelf aan de slag, ga dan als volgt te werk:

  1. Zorg dat je foto’s schoon zijn! Werk eventueel met katoenen handschoenen, een stofkwastje en antistatisch doekje, want elk pluisje wordt zichtbaar op je scan.
  2. Maak ook de scanner een keer extra schoon (volgens gebruiksinstructies) voordat je begint.
  3. Leg je foto’s zo recht mogelijk neer. Dat bespaart niet alleen tijd, ook behoudt je daarmee de volle kwaliteit van de foto.
  4. Je kunt eventueel meerdere foto’s tegelijk scannen. Met bijvoorbeeld Photoshop kan je deze dan alsnog apart opslaan. Check of dit ook kan met het fotoprogramma dat jij gaat gebruiken.
  5. Je hoeft niet alle foto’s op giga kwaliteit in te scannen, dat kost veel ruimte in je digitale opslag. Beoordeel van tevoren of het een foto is die zich leent om nog eens groter af te drukken dan het origineel. Is dat niet het geval, dan is 300-400 dpi voldoende kwaliteit.

Bewerken: Oude foto’s hebben hun charme, daar hoef je niet per se iets aan te doen. Maar het kan zijn dat ze met de tijd wat vervaagd of beschadigd zijn geraakt. Dan zijn er gelukkig wel opties. Je kan tegenwoordig zelfs kleur aanbrengen in zwart-wit foto’s, zo maak je een oude foto wellicht ineens een stuk interessanter om toch op te hangen!

Experts raden aan om tijdens het bewerken de originele afbeelding als achtergrondlaag te vergrendelen en bewerkingen uit te voeren op nieuwe, bovenliggende lagen. Zo blijft het origineel altijd behouden. Als het om kleine details gaat, kan het je ook erg helpen om met een tablet met pen te werken, in plaats van de muis op je computer.

Back-up: Vergeet zeker niet om een back-up te maken! Of misschien zelfs twee. De beste manier is in de cloud, want ook cd’s (wie gebruikt die nog?) en externe harde schijven hebben een ‘houdbaarheidsdatum’.

Weggooien is zonde!

Tja… maar wat doe je dan met al die fysieke foto’s??? Als het je doel is om ruimte op zolder te besparen, zal je toch afstand moeten gaan doen van de papieren kiekjes. Maak hiervoor een selectie van bijvoorbeeld “té leuk om weg te doen”, “twijfelgevallen” en “deze kan ik wel laten gaan”. Weggooien is eenvoudig natuurlijk, houd er alleen even rekening mee dat foto’s niet bij het oud papier mogen vanwege de chemicaliën.

Zorg ervoor dat je de foto’s die je besluit te bewaren, ook goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Gebruik bijvoorbeeld enveloppen en een waterdichte bewaardoos om ze zo lang mogelijk goed te houden.

Creatief met foto’s

Voor de foto’s die je wél wilt bewaren, zou het natuurlijk jammer zijn als ze de volgende twintig jaar weer naar zolder verdwijnen. Wat kan je er dan wel mee doen?

Foto-avond: Nodig familie en vrienden uit, haal chips en cola en maak er een super leuke avond van in memory lane! Samen terug naar die leuke, misschien ook verdrietige, en gênante momenten die voor eeuwig vastgelegd zijn. Overigens kan je dit ook prima doen met de digitale versie van je foto’s, door ze te projecteren op de muur.

Aan de muur: Sommige foto’s verdienen toch echt een plaatsje aan de muur, ofwel in de originele versie, of bewerkt. Hele bijzondere exemplaren kan je groot afdrukken en in de spotlight hangen. Maar het is ook hartstikke leuk om een collage wissellijst te kopen, zo een waar bijvoorbeeld 10 foto’s in kunnen, en elke maand de foto’s te wisselen. Zo komen alle foto’s (en herinneringen) weer eens langs en heb je zeker voldoende gespreksonderwerpen als er iemand op bezoek komt.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_foto's uit de oude doos_3

Op de post: Te leuk om weg te gooien, maar niet in de selectie om aan de muur te hangen? Maak er iemand anders blij mee: versier de foto eventueel met stickers, schrijf er je persoonlijke boodschap achterop en je hebt een verjaardagskaart!

Album-waardig

Ondanks dat digitaal steeds meer de boventoon voert, blijft het toch bij sommige dingen toch fijn om het fysiek in je handen te kunnen houden. Foto-albums horen daar ook bij. Vele malen leuker om er (samen) eentje door te bladeren dan naar je scherm te zitten kijken.

Vanuit je digitale archief kan je nu heel makkelijk de juiste foto’s vinden om zelf een album samen te stellen. Maak bijvoorbeeld een glossy voor de 30e verjaardag van je broer, zus of vriendin met foto’s van vroeger. Of een uniek moeder- of vaderdag magazine waar alle prachtplaatjes van je ouder(s) perfect tot hun recht komen. Ook een album voor een huwelijksjubileum leent zich goed voor het gebruiken van oude foto’s. Mogelijkheden genoeg! Je kunt direct aan de slag!