Op deze pagina vind je handige tips en inspiratie om mooie pagina’s te maken en antwoorden op vragen.

 Hou je vakantiegevoel vast

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantie

Citytrip, werkreisje, midweek vakantiepark, all-inclusive zonnebaden of een (exotische) backpackreis. Van twee dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Heerlijk tot rust komen of misschien juist een en al avontuur. Je gaat er tussenuit omdat je even lekker wat anders wil.

En als je dan weer thuis bent, wil je daar nog zo lang mogelijk van nagenieten! En dan hebben we het niet over de jetlag… Vaak ga je snel weer terug naar je normale ritme en in no time voelt het alsof je nooit weg geweest bent. Gelukkig zijn er talloze manieren om dat vakantiegevoel nog even vast te houden.

In het echt

Bijna iedereen neemt wel een souvenir mee van zijn vakantiebestemming. Soms vooral als cadeautjes voor anderen, maar denk ook eens aan jezelf! Die typische voorwerpen die je op je reis tegenkwam kunnen je eenmaal thuis weer direct dat vakantiegevoel geven. Misschien zit je niet te wachten op wéér een snuisterij in je huis, maar je kunt ook iets praktisch meenemen. Een stuk servies zoals je dat in je favoriete restaurantje kreeg, een lamp of spiegel. Maar ook je favoriete drankje (of het parasolletje dat erin zat) nemen je a la minute mee terug op reis.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 1

Op papier

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 3
Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 2

Gewoon lekker ouderwets een reisdagboek schrijven, zodat je achteraf terug kunt lezen wat je allemaal gedaan hebt. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt natuurlijk.

Tekst: houd het kort en benoem waar je geweest bent, of beschrijf het in geuren en kleuren. De kleine details maken de herinnering vaak compleet.

Aanvullend materiaal: als je bij elke dag wat ruimte open houdt, kan je er achteraf bijvoorbeeld foto’s of ansichtkaarten bij plakken ter illustratie.

Er zijn speciale reisdagboeken te koop om in te vullen, maar een simpel notitieboekje werkt natuurlijk ook. Het voordeel van de papieren versie is dat je overal kunt doorschrijven, wifi of geen wifi 😉

Of digitaal

Als je gaat voor de digitale versie, zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden. Creëer zelf een documentje of een eigen webpagina, of maak gebruik van een bestaande reisblog-website. Check van tevoren de verschillende functionaliteiten en bedenk welke je precies wilt hebben:

Zichtbaarheid: maak je je dagboek puur voor jezelf of wil je het (direct) met anderen delen? Sommige pagina’s zijn automatisch openbaar, terwijl anderen opties bieden om jouw inhoud af te schermen.

Uploaden: wil je al je foto’s en video’s online zetten, check dan of er een limiet aan je account zit. Sommige programma’s bieden ook de optie om met meerdere mensen in één account te kunnen uploaden. Zo hoef je niet eerst alle foto’s rond te sturen.

Vormgeving: kijk welke opties er zijn om jouw reisverslag vorm te geven. Komen de foto’s allemaal onderaan je bericht, of kan je ze er ook tussenin plaatsen? Kan je later nog aanpassingen maken?

Meerdere apparaten: voor grote stukken tekst is het fijner om via een tablet of computer te kunnen werken, maar het uploaden van foto’s komt vaak van je telefoon. Zoek daarom uit of het programma op alle apparaten toegankelijk is, zodat je tijdens je reis kunt afwisselen.

Apps: er zijn diverse apps die speciaal voor gebruik op je telefoon zijn ontwikkeld. Ze houden bijvoorbeeld je route bij via je GPS. Bekijk van tevoren of je de app overzichtelijk vindt en fijn om te gebruiken. Sommige gebruiken behoorlijk wat van je batterij, dus houd daar rekening mee als je de wildernis in gaat. Over de wildernis gesproken, check dan ook even of de app offline te gebruiken is.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 4

Niks vergeten

Of je nou op papier of digitaal besluit te gaan werken, met een goede voorbereiding kom je tot een volledig verslag. Vooral op papier kan dit uitkomst bieden, want achteraf aanpassen gaat dan een stuk moeilijker. Bedenk bijvoorbeeld vooraf wat je precies wilt opschrijven: datum en locatie zijn inkoppertjes natuurlijk. Maar misschien wil je ook het weer beschrijven, de mensen die je ontmoet hebt en nieuw eten dat je uitprobeerde. Vertel wat je die dag het meest verrast heeft en waar je blij van werd.

Vooral als je met (kleine) kinderen reist, is het heel waardevol om je/jullie ervaringen vast te leggen. Maar zorg er wel voor dat je niet de hele vakantie met je neus in je reisverslag zit, daarvoor ben je niet op dat tropische eiland! Het kan je tijdens je vakantie veel tijd besparen om je dagboek in te spreken en het dan thuis pas uit te werken. Je hebt er dan zelfs dubbel pret van, want je beleeft alles nóg een keer!

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 6
Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 5
Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_vakantiegevoel 7

Een herinnering om vast te houden

Heb je de mooiste foto’s, alle verhalen, entreebewijzen, bustickets en postzegels verzameld? Maak er dan alsnog je eigen reisalbum van. Of kies ervoor om de foto’s te verwerken in een jaaralbum om keer op keer naar je vakantiebestemming terug te gaan, maar dan gewoon thuis op de bank.