Houd je vakantiegevoel vast
Citytrip, werkreisje, midweek vakantiepark, all-inclusive zonnebaden of een (exotische) backpackreis. Een uitje van twee dagen of een vakantie van weken, maanden of zelfs jaren. Heerlijk tot rust komen of misschien juist één en al avontuur. Je gaat er tussenuit omdat je even lekker wat anders wilt.
Als je dan weer thuis bent, wil je daar nog zo lang mogelijk van nagenieten! Vaak ga je snel weer terug naar je normale ritme en in no time voelt het alsof je nooit weg geweest bent. Gelukkig zijn er talloze manieren om dat vakantiegevoel nog even vast te houden.
In het echt
Neem jij ook souvenirs mee vanaf je vakantiebestemming? Als cadeautje voor anderen of gewoon vor jezelf? Die typische voorwerpen die je op je reis tegenkomt, kunnen je eenmaal thuis weer direct dat vakantiegevoel geven. Misschien zit je niet te wachten op wéér een snuisterij in je huis, dan je kunt ook iets praktisch meenemen. Een stuk servies zoals je dat in je favoriete restaurantje kreeg, een lamp of spiegel. Denk ook ook je favoriete drankje (of het parasolletje dat erin zat), of gedroogde kruiden. Ze nemen je à la minute weer mee terug op reis.
Op papier
Tekst
Benoem waar je geweest bent en beschrijf het in geuren en kleuren. Noteer ook wat je allemaal dacht, hoe je je voelde en met wie je was. De kleine details maken de herinnering vaak compleet.Aanvullend materiaal
Als je bij elke dag wat ruimte openhoudt, kun je er achteraf bijvoorbeeld foto’s of ansichtkaarten bijplakken ter illustratie. Er zijn speciale reisdagboeken te koop om in te vullen, maar een simpel notitieboekje werkt natuurlijk ook. Het voordeel van de papieren versie is dat je overal kunt doorschrijven, wifi of geen wifi!Om herinneringen te bewaren kun je ook ouderwets in een reisdagboek schrijven, zodat je achteraf terug kunt lezen wat je allemaal gedaan hebt. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt natuurlijk.
Tekst
Benoem waar je geweest bent en beschrijf het in geuren en kleuren. Noteer ook wat je allemaal dacht, hoe je je voelde en met wie je was. De kleine details maken de herinnering vaak compleet.
Aanvullend materiaal
Als je bij elke dag wat ruimte openhoudt, kun je er achteraf bijvoorbeeld foto’s of ansichtkaarten bijplakken ter illustratie.
Er zijn speciale reisdagboeken te koop om in te vullen, maar een simpel notitieboekje werkt natuurlijk ook. Het voordeel van de papieren versie is dat je overal kunt doorschrijven, wifi of geen wifi!
Digitaal
Als je gaat voor de digitale herinneringen, zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden. Creëer zelf een documentje, een eigen webpagina of maak gebruik van een bestaande reisblog-website. Check van tevoren de verschillende functionaliteiten en bedenk welke je precies wilt hebben.
Zichtbaarheid
Maak je je dagboek puur voor jezelf of wil je het (direct) met anderen delen? Sommige pagina’s zijn automatisch openbaar, terwijl anderen opties bieden om jouw inhoud af te schermen.
Uploaden
Wil je al je foto’s en video’s online zetten, check dan of er een limiet voor het uploaden van content is. Sommige programma’s bieden ook de optie om met meerdere mensen in één account te kunnen uploaden. Zo kunnen al je reisgenoten hun eigen foto’s online zetten.
Vormgeving
Kijk welke opties er zijn om jouw reisverslag vorm te geven. Komen de foto’s allemaal onderaan je bericht, of kan je ze er ook tussenin plaatsen? Kan je later nog aanpassingen maken?
Meerdere apparaten
Voor grote stukken tekst is het fijner om via een tablet of computer te kunnen werken. Je wilt misschien ook foto’s uploaden vanaf je telefoon. Zoek daarom uit of het programma op alle apparaten toegankelijk is, zodat je tijdens je reis kunt afwisselen.
Apps
Er zijn diverse apps die speciaal voor gebruik op je telefoon zijn ontwikkeld. Ze houden bijvoorbeeld je route bij via je GPS. Bekijk van tevoren of je de app overzichtelijk vindt en fijn om te gebruiken. Sommige gebruiken behoorlijk wat van je batterij, dus houd daar rekening mee als je de wildernis in gaat. Over de wildernis gesproken, check dan ook even of de app offline te gebruiken is!
Niets vergeten
Of je nu op papier of digitaal besluit te gaan werken, een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral op papier kan wat voorwerk uitkomst bieden, want achteraf aanpassen gaat dan een stuk moeilijker. Bedenk bijvoorbeeld vooraf wat je precies wilt opschrijven. De datum en locatie zijn inkoppertjes natuurlijk. Wil je ook het weer beschrijven, de mensen die je ontmoet hebt en nieuw eten dat je uitgeprobeerd hebt? Vertel bijvoorbeeld ook wat je die dag het meest verrast heeft en waar je blij van werd.
Vooral als je met (kleine) kinderen reist, is het heel waardevol om je/jullie ervaringen vast te leggen. Zorg er wel voor dat je niet de hele vakantie met je neus in je reisverslag zit, daarvoor ben je niet op dat tropische eiland! Het kan je tijdens je vakantie veel tijd besparen om je dagboek in te spreken en het dan thuis pas uit te werken. Je hebt er dan zelfs dubbel pret van, want je beleeft alles nóg een keer!
Een herinnering om vast te houden
Heb je de mooiste foto’s, alle verhalen, entreebewijzen, bustickets en postzegels verzameld? Maak er dan alsnog je eigen reisalbum van. Of kies ervoor om de foto’s te verwerken in een reisverslag om keer op keer naar je vakantiebestemming terug te gaan, maar dan gewoon thuis op de bank.