Eenvoudige fotobewerkingen die je foto direct verbeteren

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_foto's bewerken

Foto’s bewerken kan soms nét dat beetje extra geven en het hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn diverse (gratis) fotobewerkingsprogramma’s te vinden die doorgaans dezelfde basisopties bieden om je plaatjes te bewerken. Wij laten je graag zien hoe groot het effect kan zijn van slechts een kleine aanpassing.

Niet tevreden met je foto

Die intense kleuren van de zonsondergang die op de foto veel fletser lijken of dat zonnige strand dat juist op de dag van de foto geheel bewolkt was. Als je achteraf je foto’s terugkijkt, ziet het er soms heel anders uit dan in het echt. En zeker als je de foto groot wilt afdrukken, of in een fotoboek wilt plaatsen, kunnen kleine bewerkingen dan een uitkomst bieden.

We lichten enkele bewerkingsopties toe en laten je zien wat voor effect ze hebben op dit plaatje.

Filters

Onderstaande foto van een tropisch regenwoud laat een adembenemend uitzicht zien, maar het beeld in zijn geheel is nogal geel. Bijna elk fotobewerkingsprogramma heeft wel een aantal basis-filters die je op de foto kunt toepassen. Soms geeft de naam van de filter duidelijk het resultaat aan, zoals “zwart-wit” of “sepia”. Andere programma’s geven (gestandaardiseerde) namen aan de verschillende opties. Je ziet in deze foto een subtiele verandering waardoor het contrast tussen de wolken en beplanting groter wordt en de planten direct een stuk groener ogen.

Temperatuur

De temperatuur van kleuren varieert van rood aan het ene uiterste, naar blauw in het andere uiterste. Door hiermee te spelen krijg je ook al snel een ander effect op je foto. Je ziet dat we meer richting blauw gegaan zijn. Het eerder genoemde contrast tussen de bewolking en de planten is nu nog groter en het lijkt haast wel of je zelfs beter door de wolken heen kunt zien.

Vignet

Per definitie zorgt een vignet ervoor dat een afbeelding in het midden scherp is en naar de randen toe vager. In dit geval wordt de foto naar de randen toe vele donkerder. De focus wordt hierdoor naar het midden verlegt. Terwijl aan de kleur van de foto zelf niks veranderd is, valt het geel toch minder op. Ook geeft het in dit geval een soort ‘verrekijker-effect’, wat voor een regenwoud natuurlijk best toepasselijk is.

Vervagen 

Onderstaande foto van vader en dochter is al een hele mooie foto met de focus op de personen op de voorgrond. Door de achtergrond nog meer te vervagen, vergroot je die focus en gaat alle aandacht uit naar de mensen op het plaatje. Dit is vooral heel praktisch bij een hele drukke achtergrond, die afleidt van wat jij wilt laten zien of wanneer de achtergrond ongewenste of minder mooie elementen bevat die je liever niet wilt laten zien.

Ontmisten 

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Het haalt de ‘mist’ weg. Logisch op een mistige foto, maar ook bij onderstaande foto zie je dat het verschil maakt. Een mooi plaatje van een zonnige vakantiebestemming, maar de kleuren zijn wat flets. Door te ontmisten maak je de kleuren direct wat levendiger. Het water aantrekkelijk blauw en het strand heeft meteen meer zon.

Sluitertijd

De sluitertijd is de periode dat de lens van de camera ‘open staat’ en dus hoe lang er licht op de sensor valt. Hoe langer er licht invalt, hoe intenser de kleuren worden. Dit is in principe een instelling van je camera, maar techniek staat voor niets! Ook achteraf kan je de sluitertijd ‘aanpassen’ door dit als bewerkingsoptie te kiezen. Het zorgt bij onze rotspartij voor een groter contrast en intensere kleuren.

Verzadiging

Verzadiging heeft te maken met de intensiteit van kleuren. Hoe hoger de verzadiging, hoe intenser de kleur. Roze heeft bijvoorbeeld minder verzadiging dan rood. Door in deze foto de verzadiging te verhogen zie je ook dat het water direct wat blauwer wordt en zo het contrast met de rots en de lucht verhoogt.

Probeer het zelf!

Natuurlijk kun je al deze, en andere bewerkingsopties ook in combinatie met elkaar uitvoeren. Uiteindelijk blijven veel aanpassingen toch gewoon een kwestie van smaak. Begin dus gewoon met het maken van één enkele aanpassing en ga eventueel terug naar de basisinstellingen van de afbeelding als het toch niet naar je zin is. Zo kun je zelf ervaren wat de verschillende bewerkingsopties voor effect hebben en ontdekken welke aanpassing jouw foto nodig heeft. 

Zijn je foto’s helemaal naar wens, dan wil je ze keer op keer kunnen bekijken natuurlijk. Gebruik ze om je eigen magazine te maken. Wat ook heel leuk kan zijn is het maken van een jaarboek. Je foto’s omzetten naar een glossy of boek kan heel eenvoudig met één van onze thema’s. Begin vandaag nog met het maken van je eigen herinneringsboek- of magazine.