Zelf invulboek maken

Invulboek maken - My glossy

Wil jij een eigen invulboek maken? Dan ben je bij My glossy aan het juiste adres. Je kunt in onze handige editor zelf aan de slag met het ontwerpen van je invulboek. Het kan overweldigend lijken als je net begint, maar een invulboek zelf maken is niet moeilijk. In dit artikel geven we je tips zodat je snel zelf op weg geholpen bent. Wat is een invulboek eigenlijk en waarom is een invulboek het perfecte cadeau voor jezelf of voor een ander? Wat zijn voorbeelden van leuke invulboeken? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is een invulboek?

Een invulboek is een boek waarin je een proces of reis vastlegt. Dat hoeft geen daadwerkelijke reis te zijn, je kunt ook een levensreis beschrijven. Er zijn ook invulboeken waarin je een verzameling vastlegt. Je kunt ook een invulboek maken dat fungeert als planner. Later komen we hier uitgebreider op terug en geven we ook allerlei voorbeelden wat je allemaal in een invulboek kunt opnemen.

Handgeschreven invulboek

Je kunt een invulboek kopen en je proces erin opschrijven. Een bekend invulboek is een babyboek. Er zijn allerlei bladzijden waarop je de ontwikkeling van je baby kunt schrijven. Wanneer het kon lopen, wanneer het zindelijk werd, wanneer het een eerste woordje zei etc. Ook is er ruimte voor het opschrijven van leuke anekdotes en voor kleine verslagjes van allerlei belevenissen. In plaats van een invulboek te kopen, kun je er ook zelf één online maken. Je kunt deze dan weggeven als cadeau of hem zelf gebruiken om te proces, reis of verzameling in op te schrijven. Het voordeel van een invulboek zelf maken is dat je helemaal zelf kunt bepalen wat je er allemaal in wilt hebben.

Invulboek online maken

Je kunt je invulboek ook helemaal  online maken. De opzet kan hetzelfde blijven. Je beantwoordt op de pagina’s allerlei vragen. Dat kan heel leuk zijn om later terug te lezen. Je kunt eerst alle informatie verzamelen en dan in één keer je invulboek maken, je kunt ook de opzet eerst maken, dus de vragen bedenken die je wilt beantwoorden. Daarna log je steeds in op je account om het boek in te vullen als er weer nieuwe informatie is of als er nieuwe verhaaltjes te vertellen zijn. Na een bepaalde periode laat je het boek afdrukken en heb je een prachtig verslag van een bijzondere tijd.

invulboek maken - receptenboek
invulboek maken - vriendenboek

Zelf invulboek maken voorbeelden

Er zijn allerlei verschillende soorten invulboeken. We sommen er hieronder een aantal op, maar je kunt natuurlijk ook zelf een invulboek bedenken dat past bij jouw behoeften of dat een perfect cadeau zou zijn voor een speciaal persoon.

Eigen invulboek maken: proces of reis

Als je een invulboek maakt van een bepaalde periode dan kun je steeds als er een nieuwe update is of als er iets leuks te vertellen is, dat in je boek erbij schrijven. Of je dit nu online of handgeschreven doet, in beide gevallen kun je later nog eens teruglezen wat er in die bijzonder periode allemaal gebeurd is. Je kunt in een invulboek bijvoorbeeld verslag doen van: de eerste jaren van je kind, een (wereld)reis, een opleidingsperiode, een persoonlijk ontwikkelingstraject etc. Je kunt zoveel of zo weinig vooraf invullen in je invulboek als je zelf wilt. Hoe leger de pagina’s, hoe creatiever je kunt zijn bij het later invullen ervan. Meer invulling zorgt aan de andere kant ook voor meer houvast. Laat ook vooral pagina’s helemaal leeg of vul ze alleen met lijntjes om op te schrijven. Er zijn altijd onverwacht dingen waar je ook over wilt schrijven, waar je van te voren niet over had nagedacht.

Eigen invulboek maken: verzameling

Je kunt ook allerlei verzamelingen vastleggen in je invulboek. Hierbij kan het leuk zijn om ook anderen te vragen voor een bijdrage aan je invulboek. Je kunt bijvoorbeeld een invulboek maken met een verzameling van al je lekkerste recepten. Dan kun je al je losse briefjes en uit tijdschriften gescheurde bladzijden weggooien. Je kunt ook al je favoriete online recepten in je receptenboek zetten. Het voordeel van het maken van je eigen receptenboek is, dat je ook direct de originele recepten kunt aanpassen zoals jij ze graag maakt. Dat extra schepje peper dat jij lekker vindt in de stoofschotel of die sinaasappelschillen in de appeltaart. Het is nog leuker om een invulversie van een receptenboek te maken. Deels kun je het boek al vullen met een aantal lekkere recepten. Daarnaast laat je ruimte over om lekkere recepten in te plakken of bij te schrijven. Dit is natuurlijk ook een heel leuk cadeau voor een kookgek.

Een ander voorbeeld van een invulboek met een verzameling is een vriendenboek. Je kent ze vast nog wel van vroeger, de vriendenboekjes of poëziealbums. Vraag alle vrienden of collega’s van iemand om een pagina te vullen, waarbij je iedereen een aantal standaard vragen geeft en daarnaast ruimte laat voor creativiteit. Je kunt ook een boek maken met pagina’s met voorgedrukte vragen en vakken voor foto’s. Het is ook wel weer eens leuk om een handgeschreven vriendenboek aan iemand te geven toch? Het voordeel van een invulboek op deze manier maken is dat je zelf de vragen kunt kiezen en kunt aanpassen naar je eigen inzicht. Zo is je vriendenboek veel persoonlijker dan een kant-en-klaar vriendenboek uit de winkel.

Eigen invulboek maken: planner

Als je een groot project gaat starten, kun je ook een eigen invulboek maken in de vorm van een planner. Wanneer je een opleiding gaat doen die een aantal jaar duurt of wanneer je een business gaat starten, kan het handig zijn om voor jezelf een planner te maken. Hier kun je ruimte overlaten voor to-do-lijstjes, week- of dagoverzichten, inspirerende en motiverende quotes, bladzijden waar je je vooruitgang kunt opschrijven etc. De uitkomst is een combinatie van een planner en een agenda, helemaal op maat gemaakt voor jou.

Als je een nieuw project gaat starten, kan een eigen planner ook helpen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan afvallen kun je een planner maken waarin ruimte is voor het opschrijven van je calorie-inname en je workouts. Laat ruimte voor reflecties. Wat ging goed en wat ging minder goed deze week? Vergeet ook geen ruimte te reserveren waar je kunt schrijven waar je dankbaar voor was, wat je deze week motiveerde of inspireerde om door te gaan. Podcasts die je geluisterd hebt, video’s die je geholpen hebben of boeken die je gelezen hebt. Later zul je jezelf dankbaar zijn dat je alles vastgelegd hebt.

Je kunt ook een planner maken voor het organiseren van je huishouden. Op die manier weet je zeker dat grote en kleinere klussen met een zekere regelmaat gebeuren. Zonder planner zijn er voor je het weet weer maanden voorbij en ben je helemaal vergeten de vriezer te ontdooien in de winter. Met een planner bepaal je hoe vaak je in een jaar bepaalde klussen doet en plan je ze direct in. Laat ruimte voor het opschrijven van spontane extra klussen die je gedaan hebt. Reserveer ook ruimte om handige huishoud hacks op te schrijven die je gevonden hebt op TikTok of die je als tip kreeg van je buurvrouw.

Gun jezelf een invulboek!

Je hebt nu allerlei leuke ideeën opgedaan om zelf een invulboek te maken. Je kunt deze natuurlijk aan een lieve vriendin, aan je moeder of aan een collega cadeau doen, maar waarom zou je jezelf niet een mooi invulboek cadeau geven? Het wordt een bijzonder naslagwerk dat helemaal uniek is en wat je later nog met plezier terugleest. Veel dingen die je meemaakt, vergeet je toch weer. Veel vooruitgang die je maakt wordt niet gezien of vergeten na verloop van tijd. Gun jezelf of een ander dus een mooi invulboek, of dit nu een babyboek, een reisboek of een planner is. Je kunt vandaag nog aan de slag bij My glossy. Klik hieronder op de knop en je kunt meteen beginnen!