Lettergrootte en lettertype bepalen
Door te spelen met verschillen in lettertype en lettergrootte op je pagina’s, creëer je meer dynamiek en ontstaat er een hiërarchie tussen de verschillende teksten op je pagina. Met kleine aanpassingen maak je je pagina nog wat mooier.
Plaats bijvoorbeeld een mooie grote titel boven je hoofdtekst. Vaak is het mooi om daar een apart lettertype voor te gebruiken. Bijvoorbeeld een dat sierlijker is dan het (vaak) functionele lettertype van de hoofdtekst.
Bij grote stukken tekst adviseren wij lettergrootte 9 van bijvoorbeeld het lettertype “Open sans”. Dit wordt hier veel voor gebruikt. Ga je voor een ander lettertype, zet het dan even in een tekstblok ernaast om het formaat te vergelijken.
Je kunt ook variëren met de letterdiktes. Plaats bijvoorbeeld je eerste alinea in een apart tekstblok en licht het uit door het lettertype dikgedrukt te maken.
Gebruik daarnaast verschillende kleuren, groottes en diktes om nog meer variatie aan te brengen. En werk bijvoorbeeld met kolommen voor meer overzicht op je pagina. In deze video laten we je zien hoe je eenvoudig tekst en foto's bewerkt om ze helemaal aan jouw wensen aan te passen:
<< Terug naar Veelgestelde vragen
Misschien vind je dit ook interessant...
Hoe kan ik?
Met paginanummers in je glossy of boek creëer je die extra professionele look. Voeg daar ook een inhoudsopgave aan toe en de ontvanger weet in één oogopslag welk leesplezier hem te wachten staat en op welke bladzijde dat te vinden.
Paginanummers toevoegen aan pagina’s
Je vindt de optie ‘Paginanummers’ aan de linkerkant van je scherm in het menu ‘Decoraties’.
Je kunt hier kiezen waar op de pagina’s je de nummers wilt hebben. Ook de tekstgrootte, het lettertype en de tekstkleur kan je hier instellen. Bepaal ook zelf vanaf welke pagina’s je wilt dat de paginanummering start.
In deze video zie je hoe je eenvoudig paginanummers, tekst en foto’s kunt toevoegen aan jouw pagina’s.
Paginanummers in de inhoudsopgave aanpassen
Sommige van onze templates hebben al een inhoudsopgave met paginanummers. Als je dan zelf pagina’s toevoegt of verwijdert, kan het nodig zijn om de inhoudsopgave ook aan te passen.
De nummers bij de foto’s kan je veranderen of verwijderen door op het nummer te klikken. Er verschijnt dan een kader om het nummer:
Klik op de prullenbak om te verwijderen, gebruik het ronde pijltje om te draaien en de pijltjes aan de zijkanten om het vak breder of smaller te maken. Klik nogmaals in het kader om het nummer zelf aanpassen. Je ziet dan een cursor en kunt de inhoud van het tekstblokje wijzigen.
Ook de tekstregels in de inhoudsopgave kan je aanpassen en verwijderen. Selecteer door één keer te klikken en met twee keer klikken verschijnt weer de cursor om de inhoud aan te passen.
Ben je klaar met de aanpassingen, dan klik je een keer naast het tekstblok. Klik opnieuw om weer te selecteren en eventueel te verschuiven voor een betere uitlijning.
Foto’s in de inhoudsopgave aanpassen
Wil je nog niet alles prijsgeven in de inhoudsopgave, dan kan je bijvoorbeeld de foto’s die je bij de titels van de pagina’s gebruikt bewerken om alleen een klein detail te laten zien. Kies voor bijsnijden of inzoomen om slechts een tipje van de sluier op te lichten, of gebruik één van de filters voor een andere look.
<< Terug naar Veelgestelde vragen
Misschien vind je dit ook interessant…
Als je een titel of kop hebt die uit meerdere regels bestaat, is het soms mooier om de afstand tussen de regels wat kleiner te maken. Terwijl het bij grote stukken tekst juist overzichtelijker is om meer ruimte tussen de regels te laten.
Wanneer je een tekstblok selecteert, verschijnen er een aantal opties bovenin je scherm om de eigenschappen van de tekst aan te passen. Hier kan je onder andere de ruimte tussen de regels aanpassen en je tekst compacter maken of juist meer ruimte geven.
Het vergroten of verkleinen van de ruimte tussen de regels doe je met de optie naast het aanpassen van het lettertype en de lettergrootte.
Twijfel je nog over lettertype en -formaat voor jouw glossy of boek? Lees onze tips over lettertype en lettergrootte bepalen. Door je tekst in kolommen te verdelen of te werken met de functie “Indelingen” creëer je ook eenvoudig meer overzicht op je pagina.
Nog meer inspiratie voor het variëren met tekst? Kijk dan onze uitlegvideo met handige tips voor het maken van quotes en titels:
<< Terug naar Veelgestelde vragen
Misschien vind je dit ook interessant…
Gebruik je tekst vanuit e-mail of een andere bron in je glossy of boek, bijvoorbeeld omdat anderen jou tekst aanleveren, dan kan je deze plaatsen zonder alles te hoeven over typen. Welke bron je ook hebt, je kunt tekst kopiëren door eerst te selecteren en dan te kopiëren met de toetscombinatie ctrl+c op Window’s of cmd+c op een Mac. (via de rechter muisknop werkt niet altijd)
Plak de tekst vervolgens in je glossy of boek door via de teksttool eerst een leeg tekstblok op je pagina te plaatsen. Daarna klik je in het tekstblok en gebruik je de toetscombinatie ctrl+v op Windows of cmd+v op een Mac om de eerder gekopieerde tekst in het tekstblok te plakken.
Bij grote stukken tekst is het vaak het meest handig als je eerst de lettergrootte van het tekstblok verkleint. Zo houdt je meer overzicht. Met dezelfde toetscombinaties kan je ook een tekstblok van een andere pagina in zijn geheel kopiëren en plakken .
Nog sneller werken? Sla dan jouw favoriete teksteigenschappen op en elk tekstblok dat je later plaatst verschijnt automatisch in jouw favoriete lettertype en lettergrootte. Wil je één tekstblok toch wat anders, dan kan je dit altijd per tekstblok aanpassen. Lees in ons artikel Lettertype en lettergrootte opslaan hoe je dit kunt doen.
In ons artikel 5 tips om je eigen magazine te maken lees je meer handige tips om snel en eenvoudig een prachtige glossy in elkaar te zetten.
<< Terug naar Veelgestelde vragen
Misschien vind je dit ook interessant…
Maak het jezelf makkelijk door tekstblokken te kopiëren en plakken. Hiermee behoud je dezelfde opmaak en werk je lekker snel. Ook creëer je eenheid in het ontwerp van jouw glossy of boek. Maak je eerste tekstblok op zoals je hem wilt hebben en kopieer deze vervolgens naar andere plekken in je project.
Bepaal het lettertype en de lettergrootte die het best bij jouw stijl passen en hergebruik het tekstblok dan eenvoudig op andere pagina’s. Je hoeft dan steeds alleen maar de tekst te vervangen in het gekopieerde tekstblok.
Tekstblokken, foto’s en illustraties kopiëren en plakken kan op 2 manieren. Wanneer je ze selecteert, door erop te klikken, kan je ze kopiëren en plakken met de functietoetsen die onderaan de pagina verschijnen.
Je kunt er ook voor kiezen om je tekstblok, foto of illustratie te selecteren en te kopiëren met de toetscombinatie ctrl+c op Windows of cmd+c op een Mac en dan te plakken met de toetscombinatie ctrl+v op Windows of cmd+v op een Mac. Tekst plakken vanuit een externe bron of ander tekstblok werkt ook met deze toetscombinaties, door eerst de tekst die je wilt kopiëren te selecteren.
Zo kan je eenvoudig en snel pagina’s opbouwen en ontwerpen.
Je kunt natuurlijk ook een hele pagina dupliceren en die dan aanpassen. Dit gaat via het pagina-overzicht onder in beeld.
Bekijk onze video over het maken van quotes en titels, zodat je ook deze makkelijk kunt hergebruiken op andere plekken in je glossy:
<< Terug naar Veelgestelde vragen
Misschien vind je dit ook interessant…
Lukt het niet om een foto- of tekstblok te selecteren? Dan komt dat waarschijnlijk door de verschillende lagen waaruit je pagina is opgebouwd.
Het doel van My glossy is om iedereen in staat te stellen op een eenvoudige manier iets moois te maken. We hebben hiervoor een workflow ontwikkeld, waarbij de pagina’s opgebouwd worden in “blokken” en verschillende lagen. Zo kan je makkelijker indelen en schuiven met je opmaak.
Als je problemen ondervindt met het selecteren van een foto of tekstblok, dan komt dat dus waarschijnlijk omdat het onder een ander tekstblok ligt. Tekstblokken hebben namelijk een doorzichtige achtergrond, dus het valt niet altijd op dat ze het blok eronder afdekken. De tekst eronder is wel leesbaar, maar als je het blok aanklikt selecteer je steeds het blok erboven.
Je kunt de volgorde van die lagen aanpassen met de functionaliteit “Lagen” rechts boven in beeld.
Selecteer de bovenliggende laag en plaats die één of meerdere stapjes naar achteren. De tekst of afbeelding die er eerst onder lag, komt nu bovenop te liggen.
Meer handige tips om snel aan de slag te gaan? Lees dan ons artikel 8 tips om een mooi tijdschrift te maken. Meer creatieve ideeën vind je bij Tips & Inspiratie.
<< Terug naar Veelgestelde vragen