Food fotografie in 6 stappen

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_food fotografie

Soms is je eten haast te mooi om op te eten. Dan maak je er natuurlijk eerst even een foto van. Of je het nou zelf gemaakt hebt of niet, sommige gerechten verdienen het om voor eeuwig vastgelegd te worden. Dat lijkt simpel, want je eten ligt heel netjes stil, maar toch is het niet altijd makkelijk om het er op de foto net zo spectaculair uit te laten zien. Wij helpen je in zes stappen tot een smaakmakend resultaat te komen!

Stap 1 Voorbereiding

Het maakt natuurlijk verschil of je je eigen kookkunsten op de foto gaat zetten, of een gerecht dat je in een restaurant bestelt. Hoe dan ook, er zijn sowieso een aantal zaken waar je in je voorbereiding al rekening mee kunt houden:

Camera

In principe kun je met een smartphone prima uit de voeten voor food fotografie, alhoewel je met een camera natuurlijk veel meer instellingen kunt aanpassen. Dan moet je wel weten wat je doet. Als je weet hoe je met een camera om moet gaan en je hebt er één is dat zeker de beste optie.

Licht

Alhoewel je in een restaurant niet even de lamp feller kunt zetten, kan je eventueel wel je zitplaats strategisch kiezen. Ga voor een plekje bij het raam (als het buiten licht is), met goede verlichting, of juist bij een mooie achtergrond.

Test

Zodra het bord eten opgemaakt is, wil je er zo snel mogelijk de perfecte foto van nemen. Probeer daarom al zonder bord een aantal verschillende posities en camera-instellingen.

Zorg natuurlijk dat je lens helemaal schoon is, vooral bij een smartphone.

Stap 2 Compositie

Hoe zet je nou dat heerlijke gerecht perfect op de foto, zodat iedereen die het ziet direct gaat watertanden?

Van boven of van voren 

Een foto van boven geeft je ruimte om iets meer te laten zien dan alleen het gerecht en als het ware een verhaal te vertellen, terwijl een foto van voren kansen biedt om specifieke details in beeld te brengen. Door de achtergrond onscherp te houden, springt het gerecht er nog beter uit. Je kunt de twee posities natuurlijk ook afwisselen om je gerecht op verschillende manieren te belichten.

Ondergrond en achtergrond

Ga je voor contrast of complementair? Probeer vooral eens verschillende opties, maar houd altijd in gedachten dat het gerecht zelf de hoofdrol moet blijven spelen! Je hoeft hiervoor je bord echt niet altijd op tafel te laten staan trouwens. Soms is de vloer een betere kleur of structuur (maar vraag je dan af of je het daarna nog op wilt eten), of juist de stoffen bekleding van je bank. Er zijn ook speciale folies te verkrijgen die je makkelijk kunt verwisselen om te variëren met je ondergrond.

Licht 

Zoals bij bijna alle foto’s werkt zacht licht vaak het beste. Houd je flits dus uit en gebruik eventueel extra lampen of reflectieschermen (zelfs een wit servetje kan je helpen) voor genoeg belichting. Vaak lijkt eten op een overbelichte foto zelfs nog lekkerder! Kies daarnaast van welke kant je het licht wilt laten komen. Licht van de zijkant geeft een extra dimensie en wat donkerdere sfeer aan je foto, terwijl licht van boven juist goed werkt voor luchtige en frisse plaatjes.

Myglossy.nl_eigen magazine maken_eigen boek maken_inspiratie_food fotografie_van bovenaf

Kleur

Een gebalanceerd gerecht heeft vaak ook verschillende kleuren. Hier kun je het bord, het servies en eigenlijk alles om je gerecht heen op aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor complementaire kleuren voor een harmonische foto, of ga juist voor contrast. Wat betreft camera-instellingen werken warmere tinten vaak beter dan koude voor food foto’s.

Stap 3 Opmaak

Menig MasterChef fanaat zal kunnen beamen dat de opmaak van je bord ontzettend belangrijk is! En dat geldt natuurlijk extra als je er foto’s van wilt maken. Zorg bijvoorbeeld dat je verse ingrediënten hebt en voeg bijvoorbeeld dressing of decoratie pas toe als je helemaal klaar bent voor dé foto. Zo voorkom je dat je gerecht al inkakt voordat je de foto kunt nemen. Als het je alleen om de foto gaat, kun je sommige ingrediënten zelfs wat korter koken dan nodig, vaak zien ze er dan lekkerder uit. Ook kan het helpen om net voor de foto wat water over je bord te sprayen.

Een niet-meer-perfect bord kan trouwens ook prima foto’s geven. Vlees dat al is aangesneden, of een toetje waar al een lepeltje van ontbreekt. De binnenkant van een gerecht kan net zo interessant zijn als de buitenkant en kan eventueel kleur en afwisseling toevoegen.

Bij foto’s van boven kan je ook naast het bord nog elementen toevoegen, zoals een bijpassend drankje, of wat van de losse ingrediënten of kruiden.

Stap 4 Dynamiek

Ook al is je bord nog zo mooi opgemaakt, alleen maar foto’s van stillevens kan uiteindelijk toch saai worden. Breng dus af en toe eens wat dynamiek in je foto’s. Bijvoorbeeld door al te starten tijdens de opmaak van het gerecht. Het is helemaal niet erg als de handen van de chef ook op de foto komen. Het gieten van een saus of de erwtjes die vrolijk op het bord stuiteren kan een bijzonder resultaat geven. Zorg er hierbij voor dat je van tevoren beslist op welk deel van het plaatje je wilt scherpstellen en dat je checkt of het werkt met de achtergrond. Gebruik een statief om niet zelf ook nog te bewegen en eventueel een afstandsbediening om ook nog eens je handen vrij te hebben. Maak bovendien veel foto’s achter elkaar, dan heb je meer kans dat het perfecte plaatje erbij zit.

Food fotografie ideeën My glossy
Food fotografie ideeën My glossy
Food fotografie ideeën My glossy

Stap 5 Details

Op een foto vallen details vaak meer op, dus het is extra belangrijk om daar van tevoren goed op te letten. Vingerafdrukken op een glas of een verkleurd plekje op de basilicum. Je kunt ze achteraf vaak wel wegwerken, maar het kost je minder tijd om er vooraf op te letten. Precies de kleine details kunnen je foto ook interessanter maken natuurlijk. Kleine drupjes dressing, bloemetjes ter decoratie en de perfect gesneden salade maken extra indruk op de kijker.

Stap 6 Bewerking

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om je foto’s te bewerken en de meeste zijn heel toegankelijk, ook als je geen professional bent. Je foto net een beetje bijdraaien, een tikkie donkerder of lichter maken. Allemaal zo gebeurd. Experimenteer vooral en leer je fotobewerkingsprogramma kennen zodat je steeds beter weet wat je foto nodig heeft. Gebruik in ieder geval geen standaard vooringestelde filter, maar varieer zelf met de afzonderlijke instellingen.

Is food fotografie (inmiddels) echt jouw passie en heb je al een compleet archief van foto’s? Start dan direct met het samenstellen van je portfolio of maak zelf een kookboek met jouw unieke zelfgemaakte recepten.