Stel je eigen kookboek samen

Myglossy.nl_eigen magazine maken eigen boek maken_zelf kookboek maken

Je staat graag in de keuken, maar vindt niet altijd de inspiratie om iets anders dan anders op tafel te zetten. En dat terwijl je regelmatig heerlijke recepten tegenkomt op social media of in de supermarktblaadjes. Heb jij er ook last van dat je precies dat recept dat je ergens gezien had niet meer terug kunt vinden als je er zin in hebt om die te gaan maken?

Of jij barst van de recepten die je uit je hoofd weet en vragen je familie en vrienden je continu om ‘even’ op te schrijven hoe zij dat heerlijke gerecht van jou zelf kunnen maken?

Tijd voor jouw persoonlijke kookboek.

Inhoud kookboek

Als je jouw kookboek puur voor eigen gebruik gaat maken, is het prima om het alleen maar met complete recepten te vullen. Wil je dat iedereen jouw kookboek zou kunnen gebruiken? Denk dan ook eens aan wat basisrecepten voor sauzen of bouillons, die je vaak in andere recepten nodig hebt. Of maak bladzijden over het uitleggen van kooktechnieken of keukenapparatuur. Je zult er versteld van staan hoeveel mensen niet weten hoe een snelkookpan werkt.

Thema

Heb jij zoveel recepten dat je makkelijk een heel boek kunt vullen met desserts? Jammie! Dan is het een logische optie om die recepten bij elkaar te bundelen. Misschien ben je onwijs geïnspireerd door de Japanse keuken en bestaat jouw boek alleen maar uit die gerechten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je van alles een beetje bij elkaar hebt gesprokkeld en dat het thema gewoon “Lekker eten!” is.

Opzet

Het maakt het doorgaans overzichtelijker om je kookboek in hoofdstukken te verdelen. Zo vind je de recepten zelf ook makkelijker terug. Je kunt hierbij denken aan voor-, hoofd- en nagerecht, met een uitstapje naar borrel en snacks. Of bijvoorbeeld de hoofdstukken ontbijt, lunch, diner. Het categoriseren op hoofdingrediënt van gerechten kan een logische optie zijn, en een hoofdstuk per kooktechniek of juist kooktijd zie je ook met enige regelmaat. Voeg er uiteindelijk ook een inhoudsopgave en/of index aan toe en je recepten zijn nooit meer onvindbaar!

Eigen kookboek maken My glossy
Eigen kookboek maken My glossy
Kookboek maken My glossy

Inleiding

Als je het kookboek voor anderen ontwerpt, kan het leuk zijn om een inleidend woord vanuit jou zelf te schrijven. Vertel bijvoorbeeld waar jij je inspiratie vandaan haalt, wat jouw favoriete gerechten zijn en waar je het liefst je ingrediënten koopt.

Foto’s

Wat is er nou verleidelijker om met een recept aan de slag te gaan, dan een foto waar het water je van in de mond loopt? Daarnaast is het ook vaak fijn dat je weet hoe het eindresultaat er ongeveer uit zou moeten zien. Voeg dus foto’s toe aan je recepten. Misschien staan die er al bij en kan je die (voor privégebruik natuurlijk) kopiëren. Maar leuker is het natuurlijk als je een foto maakt van het gerecht zodra jij het zélf een keer gemaakt hebt. Lees dan vooral onze tips voor food fotografie.

Jouw recepten organiseren

Je hebt heel wat recepten door de jaren heen bedacht of gevonden. Grote kans dat je die niet netjes gealfabetiseerd hebt opgeborgen. De meeste recepten vanuit andere bronnen dan je eigen brein heb je misschien nog niet eens geprobeerd. Aan de slag dus om orde in de chaos aan te brengen!

Categoriseren

Neem de tijd om alle recepten eens door te lopen en verdeel ze alvast over de categorieën die je in je boek wil gebruiken. Zo zie je direct of jouw hoofdstukindeling logisch is wat betreft het aantal recepten dat je per hoofdstuk hebt.

Goedgekeurd?

Gebruik vanaf nu als je gaat koken één van de recepten uit je archief om te kunnen beoordelen of het echt een plekje in jouw boek verdient. Maak je aanpassingen tijdens het koken, schrijf die er dan direct bij.  Zodra je een recept hebt goedgekeurd, kun je twee dingen doen. Je markeert het als “definitief” en neemt met regelmaat een moment om alle definitieve recepten voor jouw boek te digitaliseren of je doet dit nog dezelfde dag of de dag erna, zodat je er per keer relatief weinig tijd aan kwijt bent.

Van losse recepten naar kookboek

Myglossy.nl_eigen magazine maken eigen boek maken_kookboek maken layout

Laat van tevoren je gedachten gaan over welke informatie je zoal bij je recepten wilt geven en hoe je dit qua opmaak gaat weergeven. Maak een template pagina waarop je vervolgens alle recepten baseert. Dit zorgt voor eenheid en overzicht in jouw boek. Kies een plek op de bladzijde voor de ingrediënten en één voor de bereiding. Werk je met bullet points en/of nummering? Misschien wil je ook een kader met “Tip!” toevoegen. Komt er een kleine foto op dezelfde bladzijde, of pagina vullend op de pagina ernaast? Het kan ook leuk zijn om de foto van het gerecht juist achter het recept te plaatsen. De opmaak hoeft natuurlijk niet op elke bladzijde exact hetzelfde te zijn. Je kunt hier prima in variëren om het geheel wat dynamischer te houden.

Aan de slag!

Wij hebben al een prachtig template voor je gemaakt dat je alleen nog maar hoeft te vullen met heerlijk eten! Je kunt natuurlijk ook met een blanco project beginnen en het helemaal naar jouw smaak inrichten. Als je zelf niet zo’n kookgek bent, maar je moeder, je broer of je beste vriendin wel, dan is het super leuk om een kookboek cadeau te geven. Of wat denk je van een kookboek gevuld met oma’s beste recepten dat je voor altijd kunt bewaren als herinnering aan al die middagen en avonden bij haar in de keuken?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Als je nu net zo enthousiast bent geworden als wij, ga dan vandaag nog aan de slag met het maken van je eigen kookboek!