Hoe schrijf je een voorwoord?

Als je je eigen magazine gaat maken, bijvoorbeeld als cadeau voor een verjaardag of bruiloft, dan denk je er waarschijnlijk over na welke rubrieken je allemaal in je magazine gaat opnemen en welke foto’s je erin gaat plaatsen. De volgende vraag is natuurlijk wie gaan er allemaal meehelpen met het maken van dit persoonlijke tijdschrift; wie hebben er nog leuke foto’s en wie heeft er schrijftalent? Vergeet ook niet dat het zeker leuk is om mensen die heel creatief zijn een rol te geven, bijvoorbeeld voor het in elkaar zetten van een stripverhaal, een puzzel of een andere creatieve pagina. Zulke pagina’s zijn erg leuk om er een afwisselend geheel van te maken. Als redacteur van het magazine en als touwtrekker van dit project, wil je misschien ook een voorwoord schrijven, maar je vraagt je af hoe je dat moet doen en wat je daar allemaal in moet zetten. En wat is eigenlijk een editorial en is dat hetzelfde als een voorwoord? In dit artikel nemen we je mee in de verschillen tussen een magazine editorial en een magazine voorwoord. Ook krijg je antwoord op de vraag: wat is een voorwoord eigenlijk en hoe schrijf je een voorwoord? Daarnaast geven we tips voor wat je allemaal in je voorwoord kunt zetten. Veel leesplezier!
Voorwoord voor magazine: wat is het en wat voegt het toe
Voordat je de beslissing neemt of je een voorwoord voor je magazine gaat schrijven of niet, wil je waarschijnlijk weten wat een voorwoord eigenlijk is en waarom je een voorwoord voor je magazine zou willen schrijven.
Wat is een voorwoord?
Het voorwoord van een tijdschrift is, zoals de naam al doet denken, een woord vooraf. Een tekst helemaal aan het begin van het tijdschrift. Deze is doorgaans geschreven door degene die het magazine of het tijdschrift gemaakt heeft. Bij een glossy die je in de winkel koopt, is een voorwoord geschreven door de (hoofd)redacteur. In zo’n geval wordt een voorwoord ook wel magazine editorial genoemd. Wat een editorial is, daar komen we straks op terug. Wist je dat ondanks dat een voorwoord ‘voor’woord heet en aan het begin van een tijdschrift staat, hij eigenlijk doorgaans als laatste wordt geschreven?
Waarom een voorwoord?
Als je je eigen magazine maakt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat daarin komt. Maak je een magazine met een vriendengroep, dan heb je wellicht niet één iemand die de hoofdredacteur is en kun je het voorwoord ook weglaten. Als jij binnen jouw familie, vriendengroep of groep collega’s de aanjager bent en degene bent die het tijdschrift grotendeels zelf ontworpen heeft, dan is dit dé plek voor jou om een persoonlijk bericht te schrijven aan de ontvanger van het tijdschrift. Het voorwoord geeft daarnaast een inleiding op de rest van het magazine en licht vaak al een tipje van de sluier op van wat de lezer kan verwachten. Je kunt je lezer(s) dus echt warm maken voor wat er komen gaat. Een unieke kans om je lezers enthousiast te maken dus!
Wat is het verschil tussen een editorial en een voorwoord?
Wat is een magazine editorial en hoe verschilt dat van een voorwoord voor een magazine? Een hele logische vraag. Op veel plekken worden deze woorden namelijk door elkaar gebruikt wat erg verwarrend is als je niet zo in de materie zit. Je zou kunnen zeggen dat een editorial wel een voorwoord is, maar een voorwoord niet altijd een editorial.
Editorial magazine
Een editorial is een ander woord voor een redactioneel stuk. Een tekst geschreven door de redactie van een tijdschrift. Een redacteur heeft hier ook de gelegenheid om zijn of haar mening te geven over een onderwerp dat bijvoorbeeld aan bod komt in het tijdschrift of een onderwerp uit de actualiteit. Daarnaast is een editorial ook vaak informatief van karakter, het kan bijvoorbeeld een opsomming bevatten van wat je in een tijdschrift allemaal kunt verwachten. Uiteindelijk heeft een redacteur geen persoonlijke band met de lezers en heeft het daardoor een wat afstandelijkere toon dan een voorwoord.
Voorwoord magazine
Een voorwoord kan dus een editorial zijn, maar dat hoeft niet. Zoals eerder gezegd kun je als maker, kartrekker en bedenker van het idee van een persoonlijk magazine ook zelf het voorwoord schrijven, waarin jij iets persoonlijks deelt, bijvoorbeeld over jouw relatie tot de ontvanger van het magazine. In het voorwoord spreek je de lezer(s) waarschijnlijk persoonlijk aan, omdat je hen persoonlijk kent, een groot verschil dus met een editorial. In het geval van een persoonlijk magazine kun je ook iemand anders dan degene die het tijdschrift heeft ontworpen vragen het voorwoord te schrijven, bijvoorbeeld een ouder, beste vriend(in) of een teamleider. Behalve dat een voorwoord veel persoonlijker en informeler is, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten met een editorial. Zo kun je bijvoorbeeld prima een samenvatting geven van wat de lezer allemaal in dit tijdschrift kan verwachten.
Voorwoord tips en voorbeelden
Misschien heb je door het lezen van dit blog nu al inspiratie gekregen voor je eigen voorwoord. Het kan ook zijn dat je nog graag even op weg geholpen wilt worden met wat tips en voorbeelden. Je weet nu wat het is, maar hoe schrijf je een voorwoord? Hieronder delen we onze beste tips voor het schrijven van een leuk voorwoord en geven we een aantal voorbeelden van zaken die je zou kunnen bespreken in je voorwoord.
Enkele voorwoord tips
Begin je voorwoord met een persoonlijke boodschap en de motivatie om een tijdschrift te maken. Maak het persoonlijk, wees niet te formeel, zeker niet als je een magazine cadeau doet. Wees ook niet te informeel, bedenk dat ook anderen dan alleen degene voor wie je het maakt het magazine waarschijnlijk zullen lezen. Houd je voorwoord kort en krachtig, ga niet te veel in detail. Als je veel meer te vertellen hebt, overweeg dan om dat verderop in het magazine uitgebreider te doen. Bedenk van te voren ook wat je doel is met het voorwoord. Als je eigenlijk niet weet wat je erin wilt zetten, laat het dan weg. Ga niet geforceerd een voorwoord schrijven omdat je denkt dat het zo hoort of zo moet terwijl je er geen inspiratie voor hebt of geen bedoeling mee hebt. Zeker voor een persoonlijk magazine zijn er geen regels, een voorwoord kan een leuke toevoeging zijn, maar het is geen must.
Onze beste voorwoord voorbeelden
Neem in je voorwoord de gelegenheid om iedereen te bedanken die aan het magazine heeft meegewerkt. Mocht je ook een colofon opnemen in het magazine, kun je ook in de colofon de namen vermelden van iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Naast iedereen bedanken, wil je misschien een paar mensen in het bijzonder in het zonnetje zetten die bijvoorbeeld meer hebben gedaan dan anderen of die een hele speciale bijdrage hebben geleverd. Schrijf ook iets over het proces van het maken van het magazine. Hoe lang hebben jullie erover gedaan en hoe hebben jullie de verschillende stukken informatie samengevoegd. Was er één hoofdredacteur, of hebben jullie omstebeurt ingelogd om aan het project te werken? Je kunt in je voorwoord ook een anekdote vertellen. Bijvoorbeeld dat je helemaal met de trein naar Groningen bent geweest om een interview af te nemen met de oude schooljuffrouw van de basisschool van de lezer. Je kunt vertellen hoe alle foto’s uit onverwachte hoeken kwamen en hoeveel plezier je hebt gehad tijdens het maken van de glossy. Het voorwoord mag over jou of over jullie gaan. De rest van het magazine gaat natuurlijk over de ontvanger(s) van het magazine!
Je eigen draai
Je hebt nu kunnen lezen wat het verschil is tussen een voorwoord en een editorial en je hebt allerlei tips kunnen lezen die je kunnen helpen met het schrijven van een voorwoord. Zoals je hebt kunnen lezen is een voorwoord vrij informeel terwijl een editorial in een tijdschrift vaak veel formeler van aard is. Dat is het allergrootste verschil. Als je aan de slag gaat met je eigen voorwoord, kun je altijd een aantal keer een magazine editorial lezen ter inspiratie. Geef er vervolgens je eigen draai aan, giet er een persoonlijk sausje overheen en je hebt al snel een leuk resultaat. We hopen dat je door het lezen van dit artikel een antwoord hebt gekregen op de vraag: hoe schrijf je een voorwoord? Als dat zo is, dan kun je direct aan de slag met je magazine. Veel schrijfplezier!