Wat is een reportage?
Je bent een glossy aan het maken van je vakantie naar Turkije en je wilt dat in reportagestijl doen, alleen weet je niet goed waar je moet beginnen. Samen met jouw vriendinnengroep maak je een tijdschrift voor die ene vriendin die gaat trouwen. Je zou het leuk vinden om er een reportage in op te nemen. Voordat je begint, wil je wel eerst wat meer weten over wat er allemaal nodig is. Een reportage schrijven doe je niet in een paar minuten. Je wilt het zo goed mogelijk aanpakken. Het kan ook zijn dat het volgende nummer van jullie bedrijfsmagezine dat bijna uitkomt en je er graag een reportage in zou willen opnemen over de verbouwing aan jullie bedrijfspand die nu eindelijk klaar is. Je hebt zoiets echter nog nooit gedaan en zoekt naar inspiratie.
In alle gevallen ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel komt aan bod: Wat is een reportage? Hoe bereid ik me voor op het schrijven van een reportage? Hoe maak ik een reportage?
Na het lezen van dit artikel ben je er helemaal klaar voor om zelf een goede reportage te schrijven, of dit nou voor je eigen magazine is, voor een tijdschrift dat je cadeau gaat geven of voor een magazine dat gelezen wordt door al je collega’s. Pak je notitieblok erbij, zodat je tijdens het lezen alvast jouw volgende stappen tot het creëren van een reportage kunt noteren.
Wat is een reportage?
Laten we allereerst de vraag beantwoorden: wat is een reportage? Misschien heb je wel een idee, maar weet je eigenlijk niet precies wat het verschil is tussen een reportage en een interview, of tussen een reportage en een nieuwsartikel. Geen zorgen, we leggen het je haarfijn uit.
Reportage betekenis
Officieel is een reportage een diepgaand verslag van een situatie of gebeurtenis met nieuwswaarde. Het wordt gepubliceerd in kranten of tijdschriften. Reportages kunnen ook digitaal worden uitgezonden, zoals op de radio of op tv. Je mag een reportage echter ook wat breder zien. Een reportage over het populairste vakantieland van dat jaar kan ook heel relevant zijn. In dat geval is het onderwerp wellicht geen nieuws, maar wel actueel. Je kunt je ook voorstellen dat bepaalde onderwerpen voor bepaalde lezers wel nieuwswaarde hebben, maar voor anderen niet. Dit geldt voor onderwerpen die te maken hebben met hobby’s, trends, mode etc. Dit soort reportages zie je vaak in specifieke tijdschriften die gelezen worden door een specifieke doelgroep.
De schrijver van de reportage
In een reportage staat de ervaring en het onderzoek van de schrijver centraal. Deze legt verslag van wat hij heeft meegemaakt of waar hij onderzoek naar gedaan heeft. De verslaggever gaat op pad, neemt zelf interviews af en afhankelijk van het onderwerp van de reportage doet hij ook zelf de ervaring op. De details over de waarnemingen van de schrijver maken het verhaal spannend en zorgen ervoor dat je als lezer het gevoel hebt dat je er echt bij bent. Het komt erop neer dat degene die de reportage schrijft ook zelf degene is die de informatie heeft verzameld over een onderwerp, persoon, situatie of gebeurtenis. Het is niet zozeer de bedoeling dat je als schrijver van de reportage je mening geeft, maar je kunt wel delen wat je ervaren of waargenomen hebt. De perspectieven van de betrokkenen staan in je reportage centraal. Zorg voor een objectieve toon, vel geen oordelen, trek geen conclusies en laat je eigen mening achterwege.
Verschil tussen reportage en blog of informatief artikel
Zoals in de vorige alinea beschreven is een reportage een verhaal vol waarnemingen van de schrijver. Dit is dan ook meteen het grote verschil met bijvoorbeeld een blog of een informatief stuk. Als je vooral informatie wilt delen, kun je dit ook doen terwijl je niet van je bureaustoel af bent geweest. Je zoekt naar informatie online, in boeken of belt wat experts. Bij een reportage ga je echt zelf op pad om te ervaren waar je over schrijft.
Verschil tussen reportage en nieuwsartikel
Een reportage maken verschilt ook van het schrijven van een nieuwsartikel. Een nieuwsartikel zal veel minder details bevatten en is kort en bondig. Het stelt zo objectief mogelijk wat er gebeurt is. Een reportage is juist heel getailleerd en uitgebreid. Het wordt verteld vanuit het perspectief van de verslaggever en er worden er ook anderen aan het woord gelaten, zoals experts, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen, waardoor er meerdere perspectieven aan bod komen.
Voorbereidingen voor het maken van een reportage
Een reportage schrijven is echt anders dan het schrijven van een blog, een informatief artikel of een nieuwsitem, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het vraagt dus ook een andere voorbereiding.
Voordat je op pad gaat voor je reportage
Een reportage schrijven kost tijd en vergt een goede voorbereiding. Allereerst is het belangrijk om je ervan te verzekeren dat het onderwerp van je reportage relevant is voor de doelgroep die jouw artikel zal lezen. Als dat het geval is, kun je aan de slag. Zoek uit waar je heen kunt om meer informatie te verzamelen over je onderwerp. Welke andere mensen zou je kunnen interviewen of om een mening, advies of verklaring kunnen vragen? Neem contact op met organisaties en bedrijven die informatie zouden kunnen hebben over jouw onderwerp. Kom voorbereid en lees je alvast zoveel mogelijk in. Stel alvast vragen op waar je een antwoord op zou willen.
Verslaglegging ter plaatse
Terwijl je ter plaatse bent, is het belangrijk dat je al je indrukken opschrijft. Laat je zintuigen spreken, deze informatie kun je later in je reportage verwerken. Wat ruik je, wat zie je, wat hoor je? Verderop in dit artikel zullen we wat voorbeelden geven van manieren waarop je je reportage interessant kunt maken. Hier heb je jouw waarnemingen bij nodig. Let goed op wat je ziet en op wat er gebeurt, schrijf alles zo nauwkeurig mogelijk op. Neem hiervoor een tablet of een laptop mee, zodat je snel mee kunt schrijven. Als je getuigen, experts of anderen interviewt, zorg dan dat je een apparaat of een app bij de hand hebt waarmee je het gesprek kunt opnemen. Natuurlijk heb je al je interviewvragen paraat, die heb je immers al opgesteld tijdens je voorbereiding. Zorg dat je weet of mensen anoniem in de reportage willen komen of met naam en foto. Maak foto’s van de situatie en de omgeving, niet alleen omdat je ze wilt gebruiken om in je reportage te plaatsen, maar ook zodat je later nog kunt zien waar je geweest bent. Op de foto’s zie je wellicht details die je gemist hebt toen je ter plaatse was. Zorg dus voor een degelijke camera of een telefoon met een goede camera, voldoende geheugen en een oplader of reservebatterijen.
Reportage maken
Nu je al je informatie verzameld hebt, is het tijd om je reportage te gaan schrijven. Waar moet je op letten bij het schrijven van een reportage en waar begin je?
Voordat je gaat schrijven
Orden alle informatie die je hebt gekregen en categoriseer alles. Op die manier kun je een gestructureerd verhaal gaan schrijven. Er zijn apps die jouw opgenomen geluidsbestanden van interviews kunnen omzetten in tekst. Op die manier hoef je heel veel werk zelf al niet meer te doen. Begin met het doorlezen van alle interviews en arceer wat je wel wilt gebruiken en niet. Kijk alvast welke uitspraken je zou kunnen uitlichten als quote. Heb je ook foto’s van de mensen die je geïnterviewd hebt? Bewaar de interviews en foto’s bij elkaar. Kijk ook naar je eigen notities. Wat heb je allemaal opgeschreven over jouw ervaring en beleving? Hoe was de sfeer ter plaatse? Wat daarvan is pakkend en interessant voor de lezer?
Reportage schrijven
Nu je duidelijk hebt welke informatie en foto’s je wel en niet wilt gaan gebruiken in je reportage, is het tijd om te gaan schrijven. Begin met een pakkende inleiding. Schets de situatie, maak het spannend, zorg ervoor dat je lezer meer wil weten. ‘De rook kwam uit de auto, ik kon bijna niets zien’ is een pakkendere zin dan: ‘Toen ik aankwam in de Laanstraat zag ik een auto. Uit de auto kwam rook. Door de rook werd het zicht beperkt.’ De tweede zin klinkt wat saaier, ook al staat er dezelfde informatie in.
In je middenstuk kun je alles kwijt over wat je hebt beleefd, over de mensen die je gesproken hebt, over instanties die je hebt bezocht en over wat de gebeurtenis, persoon of situatie voor impact heeft gehad op jou en de betrokkenen. Wissel platte tekst af met quotes en foto’s om je reportage ook visueel aantrekkelijk te maken.
Je kunt je reportage afsluiten met een samenvatting van het geheel. Als je een gebeurtenis met een begin en een einde beschrijft, kun je je verhaal ook die vorm geven. Je beschrijft dan de gebeurtenis van A tot Z. Je kunt ook eindigen met te delen of je dit zelf nog eens zou willen meemaken of wat je van de ervaring geleerd hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je reportage een logische opbouw heeft met een begin, middenstuk en een einde, hoe je dat ook indeelt.
Extra reportage tips
Zorg er zoals gezegd voor dat je reportage ook visueel aantrekkelijk is. Dit kan door gebruik te maken van foto’s en quotes tussen je teksten. Je kunt ook een apart kadertje maken met een opsomming van wat feiten. Een interview kun je natuurlijk ook plaatsen in een apart kader. Misschien wil je één bepaald interview uitlichten of misschien plaats je meerdere kleine kaders met interviews op je pagina’s en is jouw hoofdtekst vooral jouw eigen verslag. Je kunt ook blokken maken met lees- of luistertips voor mensen die meer over het onderwerp willen weten. Een ander leuk idee is om enkele feiten in de vorm van wist-je-datjes op je reportagepagina’s te plaatsen. Kortom, wees creatief met de informatie die je hebt en zorg voor kleurrijke, aantrekkelijke pagina’s en een goed verhaal.
Reportage schrijven voorbeeld
In deze alinea willen we je tips geven hoe je je reportage kunt vormgeven voor je persoonlijke magazine. Daarnaast willen we je wat voorbeeldzinnen geven die je als inspiratie kunt gebruiken bij het schrijven van jouw reportage. Ook begrijp je dan waarom het belangrijk is om je persoonlijke ervaringen en waarnemingen te noteren terwijl je ter plaatse bent.
Reportage voorbeelden voor jouw magazine
Je kunt allereerst natuurlijk heel goed een reportage maken van een evenement waar je bent geweest, zoals een bruiloft, vrijgezellenfeest of een vakantie. Je kunt dan het hele magazine in reportagestijl maken of de reportage kan een onderdeel zijn van het magazine. Het is handig als je al voordat je naar een dergelijke gelegenheid toe gaat, weet dat je een reportage gaat schrijven. Dan kun je namelijk tijdens de gebeurtenis of ervaring ook anderen vragen om hun input en is het makkelijker om feiten en weetjes te verzamelen. Je kunt dit ook wel achteraf doen, maar dat geeft vaak een minder leuk resultaat. Mensen die ergens middenin zitten reageren anders op een gebeurtenis dan als je ze er achteraf naar vraagt. Je kunt ook video’s opnemen van reacties of wensen van anderen en die door middel van een QR-code opnemen in je zelfgemaakte glossy.
Een ander reportage voorbeeld voor een persoonlijk tijdschrift is een reportage van iemands (kleding)stijl. Dit is natuurlijk leuk als iemand erom bekend staat een hele bijzondere smaak te hebben. Lukt het je om stiekem in de kledingkast van iemand foto’s te maken? Kun je foto’s maken van de outfit van de persoon in kwestie bij verschillende gelegenheden? Hoe is de stijl ontwikkeld over de jaren? Interview daarover vriendinnen of familieleden. Wat is zijn of haar favoriete kledingstuk of duurste kledingstuk? Is er kleding waar deze persoon een speciale herinnering aan heeft? Een reportage als deze vergt natuurlijk wel wat voorbereiding en je hebt wellicht de hulp van anderen nodig, maar het is zeker een leuk en ludiek idee voor een unieke rubriek in je magazine.
Voorbeeldzinnen reportage
Voor beide bovenstaande voorbeelden volgen nu voorbeeldzinnen die je zou kunnen tegenkomen in een reportage over de desbetreffende onderwerpen. Laat je vooral inspireren en geef er vervolgens in jouw reportage je eigen draai aan.
Bruiloft
De gouden en witte ballonnen wapperen in de wind. Een teken dat de dag eindelijk daar is dat Eveline en Thijs gaan trouwen. Het weer is perfect, zoals het op elke bruiloft zou moeten zijn. Er hangt een vrolijke spanning in de lucht. Iedereen is benieuwd naar die speech van Tim waar iedereen het al weken over heeft.
Welke taart zou het bruidspaar gekozen hebben? De chocoladetaart, of toch de frambozencake? “Die taart, dat was misschien wel de moeilijkste beslissing van allemaal,” zegt Marion, de moeder van de bruid. “Toen Sasha (de moeder van de bruidegom), het bruidspaar en ik 10 verschillende taarten geproefd hadden, hadden we allemaal een andere favoriet. Ze waren overigens allemaal even lekker. Ik ben benieuwd welke taart Eveline en Thuis uiteindelijk gekozen hebben.”
Kledingstijl
“We waren samen op vakantie in Parijs toen James dat jasje kocht. Hij was er meteen helemaal weg van.” Gijs staart in de verte terwijl hij herinneringen ophaalt aan zijn eerste Parijsavontuur met James. Daarna werd het een traditie en gingen ze elk jaar. “Ik denk dat Parijs een grote stempel heeft gedrukt op de kledingstijl van James, niet voor niets wordt Parijs de modehoofdstad van de wereld genoemd. Elk jaar dat we daar samen zijn, koopt James weer een nieuw uniek kledingstuk.”
Het bewuste jasje ruikt naar de zomer, fris, naar de buitenlucht en een beetje en naar sigaretten. Als ik mijn ogen sluit en de geur opsnuif, zie je hem voor me terwijl hij op een terrasje in Parijs een biertje drinkt samen met Gijs en er nonchalant een sigaret bij opsteekt. Ik ben door een huisgenoot van James binnengelaten in het studentenhuis waar hij woont. Ik sta nu in zijn kamer voor zijn opgeruimde kledingkast. Het jasje hangt met een hanger aan de deur van de kast. Misschien heeft hij het gisteren nog wel aangehad. In tegenstelling tot de rest van zijn kamer en de rest van het studentenhuis is alles in de kledingkast onberispelijk geordend en netjes. Zijn stijl is zijn alles. Ik neus rond tussen de exotische riemen en schoenen tot mijn oog valt op een hoge hoed…
Ga jij nu zelf een reportage maken?
Na het lezen van dit artikel ben je vast geïnspireerd geraakt om ook een reportage te gaan schrijven. Als je een magazine cadeau geeft of je eigen reisverslag maakt, dan is een reportage een hele leuke en unieke toevoeging aan je tijdschrift waar je al je creativiteit en schrijftalent in kwijt kunt. Een reportage is een unieke manier om verslag te doen van een feest of evenement of een manier om op een ludieke manier een hobby of passie van de persoon in kwestie onder de aandacht te brengen. Er zijn talloze toepassingen te bedenken. We hopen dat je nu genoeg ideeën hebt om zelf aan de slag te gaan. Enne.., je kunt natuurlijk om hulp vragen. Er is vast iemand in jouw vrienden- of familiekring die goed kan interviewen of schrijven met wie je dit samen kunt doen. Waar wacht je nog op?